Nordisk samverkan för jämställdhet

Skriftlig fråga 2023/24:538 av Eva Lindh (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-01-30
Överlämnad
2024-01-31
Anmäld
2024-02-01
Svarsdatum
2024-02-07
Sista svarsdatum
2024-02-07
Besvarad
2024-02-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jessika Roswall (M)

 

Förra året var några parlamentariker från Nordiska rådet för första gången på kvinnotoppmötet i New York. Det finns ett stort intresse för hur Norden arbetar med jämställdhetsfrågorna, och tanken var att samarbeta med ländernas jämställdhetsministrar genom Nordiska ministerrådet. På så sätt kunde vi möta fler. Bland annat hölls ett seminarium som var välbesökt och uppskattat. Många framhöll efteråt att de uppskattade att parlamentariker var med.

Nordiska rådets välfärdsutskott ville gärna fortsätta samarbetet eftersom jämställdhetsfrågan är enormt viktig och kvinnotoppmötet en viktig arena för att driva på jämställdheten i Sverige, Norden och världen. Därför beslutade Nordiska rådet att åta sig att långsiktigt delta på kvinnotoppmötet, under förutsättning att det sker i samarbete med Nordiska ministerrådet och att det finns en fullödig agenda för de dagar då två parlamentariker från Nordiska rådets  välfärdsutskott skulle delta. För att få ut mer av toppmötet och av deltagare från Norden och för att samverkan borde vara självklar.

Jämställdheten är fortsatt utmanad i världen. Kvinnotoppmötet är en plats där politiker och civilsamhället kan mötas för att gemensamt ta starkare steg framåt för att öka jämställdheten.

Men nu har Nordiska ministerrådet tackat nej till samarbetet. Parlamentariker från Nordiska rådet är icke välkomna i samverkan.

Denna fråga är viktig för hur vi samarbetar i Norden. Det är avgörande att vi gör detta tillsammans. Det är viktigt för jämställdheten. Det är också viktigt för demokratin att vi hittar bra sätt att samarbeta.

Min fråga till statsrådet Jessika Roswall är:

 

Anser statsrådet att detta agerande främjar nordisk samverkan och arbetet för jämställdhet, och om inte, avser statsrådet att agera i denna fråga?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:538 besvarad av Statsrådet Jessika Roswall (M)

Svar på fråga 2023/24:538 Nordisk samverkan för jämställdhet

till Statsrådet Jessika Roswall (M)

 

Svar på fråga 2023/24:538 av Eva Lindh (S)
Nordisk samverkan för jämställdhet

Eva Lindh har frågat mig om jag anser att Nordiska ministerrådets agerande främjar nordisk samverkan och arbetet för jämställdhet, och om inte, om jag avser att agera.

Samarbetet mellan Nordiska ministerrådet och Nordiska rådet är viktigt. Det finns många sammanhang där Nordiska ministerrådet och Nordiska rådet kan samarbeta för att stärka arbetet för jämställdhet, i Norden och i världen. Eva Lindh ger uttryck för att Nordiska ministerrådet skulle ha avvisat ett sådant samarbete. Jag delar inte denna bild.

Som Nordenminister fäster jag stor vikt vid Nordiska ministerrådets vision att Norden ska bli världens mest integrerade och hållbara region 2030. Genom visionen har Nordiska ministerrådet satt höga mål också för arbetet med de tvärgående perspektiven hållbar utveckling, jämställdhet, och hbtqi, samt barn och ungdomar. 

Jämställdhet är ett nordiskt kärnvärde, och det är en angelägen fråga för Sverige under detta år då vi har ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet. Som ordförande kommer vi att verka för att ett jämställdhetsperspektiv, och hbtqi-perspektiv, fortsätter att beaktas genomgående i ministerrådets verksamhet.

I Ministerrådet för jämställdhet LGBTI kommer Sverige att fokusera på två huvudsakliga teman; ekonomisk jämställdhet samt hedersrelaterat våld och förtryck. Det svenska ordförandeskapet kommer också att fortsätta synliggöra och främja en stark nordisk röst för kvinnors, flickors och hbtqi-personers lika rättigheter i olika internationella sammanhang.

I en omvärld där kvinnors och flickors rättigheter ifrågasätts alltmer ska Sverige och Norden vara en tydlig förespråkare för jämställdhet. Precis som Eva Lindh skriver, är det angeläget att Sverige och Norden fortsätter att försvara kvinnors och flickors rättigheter, och jämställdhet, på den globala arenan.

Stockholm den 7 februari 2024

 

 

Jessika Roswall

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.