Nordiska rådets session i Helsingfors

Skriftlig fråga 2017/18:255 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-09
Överlämnad
2017-11-10
Anmäld
2017-11-14
Svarsdatum
2017-11-22
Sista svarsdatum
2017-11-22
Besvarad
2017-11-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Varje år vecka 44 håller Nordiska rådet sin ordinarie session. Det är väl känt och inplanerat. Vanligtvis brukar stats-, utrikes- och kulturministrarna vara på plats. Vid olika tillfällen även andra relevanta statsråd. Till årets session – nummer 69, som hölls i Helsingfors – var de nordiska biståndsministrarna inbjudna till en frågestund med ledamöterna. Frågan om ytterligare nordisk samordning på biståndsområdet är något som Nordiska rådet ser mycket positivt på. Och Sverige är under 2018 ordförandeland för hela Nordiska ministerrådet. Borgerliga ministrar med ansvar för dessa frågor – Norges Ine Eriksen Söreide (Höyre) och Finlands Kai Mykkänen (Samlingspartiet) – var på plats för att ta frågor och ge svar. Ingen fanns dock på plats från Sveriges rödgröna regering.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin följande:

 

Vad var de bakomliggande skälen för att prioritera bort deltagande vid Nordiska rådets session i Helsingfors, då just bistånd var föremål för en schemalagd frågestund med ledamöterna?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:255 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:255 av Hans Wallmark (M) Nordiska rådets session i Helsingfors

Hans Wallmark har frågat mig varför jag inte deltog i en frågestund med ledamöterna under Nordiska rådets session i Helsingfors den

1 november.

Från den svenska regeringen deltog statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström, kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke samt miljöminister Karolina Skog vid årets session i Helsingfors.

Det finns inget ministerråd för utvecklingssamarbete inom det officiella nordiska regeringssamarbetet. De nordiska länderna är dock viktiga samarbetspartners och likasinnande i utvecklingssamarbetet. Det finns goda kontaktytor mellan de nordiska länderna inom utvecklingssamarbetet i fält, inom FN och utvecklingsbankerna samt i OECD-DAC för att nämna några exempel. Vid sidan av Nordiska rådets session hölls därför även ett informellt utvecklingsministermöte. Där representerades Sverige av statssekreterare Eva Svedling.

Nordiska rådets frågestunder med statsråd är ett sätt att diskutera aktuella frågor i ett nordiskt parlamentariskt sammanhang, men det är inte ovanligt att enbart regeringsföreträdare för aktuellt ordförandeland i Nordiska ministerrådet representerar samtliga länders regeringar. I år deltog Norges utrikesminister i egenskap av ordförandeland, samt Finlands utrikeshandels- och utvecklingsminister, som företrädare för värdlandet för sessionen. Jag och några andra av mina nordiska kollegor hade på grund av andra åtaganden tyvärr inte möjlighet att resa till Helsingfors för att delta i frågestunden.

Stockholm den 22 november 2017

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.