Till innehåll på sidan

Nordiskt samarbete i fråga om försurning av haven

Skriftlig fråga 2020/21:1875 av Staffan Eklöf (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-02-17
Överlämnad
2021-02-18
Anmäld
2021-02-23
Sista svarsdatum
2021-02-24
Svarsdatum
2021-03-10
Besvarad
2021-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

En effekt av ökande koldioxidhalter i atmosfären och ökande temperaturer är försurning av våra hav. Försurningen hotar att påverka förutsättningarna för ekosystem och organismer, inte minst i kombination med andra förändringar såsom temperaturhöjningen i sig, övergödning samt införsel och populationstillväxt av främmande invasiva arter. Dessa förändringar hotar i sin tur att förändra och försämra för havets näringar och övriga livsbetingelser för kustborna.

Detta är bakgrunden till att Nordiska rådet 2020 valde att anta starka rekommendationer på området efter förslag från utskottet för ett hållbart Norden. Nordiska rådet rekommenderar Nordiska ministerrådet dels att ta initiativ till ökat nordiskt samarbete i framtagande av kunskap inom området, inte minst om konsekvenser för kustborna och havens näringar, dels att utarbeta en långsiktig plan som leder till fungerande åtgärder för anpassning till och förebyggande av konsekvenser för näringarna och kustborna.

Av Nordiska ministerrådets svar framgår glädjande nog att flera initiativ har tagits och att engagemanget är stort. Inte minst finns ett arbete med indikatorer kopplat till modellarbete för att följa utvecklingen och förutsäga konsekvenser. Policydokument är under framtagande som ska fungera som underlag till kommande förhandlingar i Östersjöområdet och för beslut.

Resultat från avläsning av indikatorer är alltid känsliga, för valet av indikatorer och modellering har definitionsmässigt inbyggda osäkerheter. Dessa svårigheter är här större till följd av att flera parametrar ändras samtidigt i Östersjön och våra andra hav. Samtidigt vill både Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet att resultaten ska kunna användas så snart som möjligt för förebyggande och anpassning, så att skadeverkningarna av havsförsurningen ska bli så små som möjligt. Inte desto mindre är det ju så att om man råkar dra felaktiga slutsatser så kan åtgärder bli effektlösa eller rent av kontraproduktiva. För att nå våra ambitioner är det därför viktigt att säkerställa kvaliteten på data och slutsatser så långt det bara går.

Här finns goda möjligheter att genom ökat nordiskt samarbete förbättra kvaliteten på förutsägelser och medvetandegöra hur stora osäkerheterna i förutsägelserna är och hur de ser ut. Ett systematiskt nordiskt samarbete mellan forskningsinstitutioner och mellan näringsorganisationer kan kvalitetssäkra arbetet vad gäller kunskapsutveckling och utveckling av åtgärder.

Detsamma gäller själva forskningens förutsättningar. Ett ökat nordiskt samarbete kan skapa gemensamma forskningsmiljöer för studier av effekter på förenklade ekosystem där man kan variera en eller flera parametrar. En sådan gemensam forskningsinfrastruktur ökar möjligheter till studier och leder naturligt till mer samarbete mellan olika forskningsinstitutioner. Satsningar på förbättrade möjligheter till modellering och förbättrade studiemiljöer förstärker varandra.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Avser statsrådet att arbeta för att förstärka samarbetet i Norden vad gäller kvalitetssäkring och forskningsmiljöer inom området havens försurning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1875 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)


Svar på fråga 2020/21:1875 av Staffan Eklöf (SD)
Nordiskt samarbete i fråga om försurning av haven

Staffan Eklöf har frågat utrikeshandelsministern och ministern med ansvar för nordiska frågor om hon avser att arbeta för att förstärka samarbetet i Norden vad gäller kvalitetssäkring och forskningsmiljöer inom området havsförsurning.

Frågan har överlämnats till mig.

Som Staffan Eklöf påpekar är havsförsurning en mycket oroande effekt av utsläppen av koldioxid från fossila bränslen och jag delar hans oro för effekterna på de marina ekosystemen och särskilt skalbildande organismer som kräftdjur och kiselalger. Effekterna riskerar försämra havens förmåga att bidra till livsmedelproduktion och det syre vi andas.

Endast ambitiösa klimatmål och en aktiv omställning för att fasa ut användningen av fossila bränslen kan åtgärda havsförsurningen. Däremot kan vi, som Staffan Eklöf också påpekar, minska de negativa effekterna på de marina ekosystemen från andra faktorer som avfallshantering, övergödning, farliga ämnen, fiske och fysisk störning, och därmed stärka ekosystemets motståndskraft mot effekterna av klimatförändringen.

Havet runt våra kuster är redan i dag kraftigt negativt påverkat av dagens samhälle och det finns därför dubbla argument för att ambitiöst fasa ut fossila bränslen, åtgärda redan kända miljöproblem som utsläpp från samhällen, industri och areella näringar för att åtgärda situationen i dag och för att stärka de marina ekosystemen för en framtid med förändrat klimat.

Åtgärdsarbetet måste vara första prioritet om vi ska återställa havets ekosystem.

Sverige arbetar i dag inom EU, inom ramen för det nordiska samarbetet samt inom Helcom och Ospar tillsammans med våra grannländer och de länder vi delar havsområden med, för ett ambitiöst åtgärdsarbete på alla dessa områden. Övervakning, indikatorutveckling och modellering är en naturlig del av detta samarbete. Men för att ha trovärdighet i det internationella arbetet måste Sverige föregå med gott exempel.

När det gäller forskning och innovation finns det stor potential i EU-samarbetet. Det nya EU-ramprogrammet Horisont Europa, som förväntas träda i kraft inom kort, innebär goda möjligheter för nordiska forskare att medverka i utlysningar på det marina området, inklusive havsförsurning. I forsknings- och innovationspropositionen aviserar regeringen ett uppdrag till Formas att genomföra ett tioårigt nationellt forskningsprogram om hav och vatten. Denna satsning skulle skapa förutsättningar för ett strategiskt och långsiktigt arbetssätt. Satsningen skulle också möjliggöra synergier med EU:s ramprogram.

Stockholm den 10 mars 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.