Norges gränsstängningar

Skriftlig fråga 2020/21:202 av Kjell-Arne Ottosson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-13
Överlämnad
2020-10-14
Anmäld
2020-10-15
Svarsdatum
2020-10-21
Sista svarsdatum
2020-10-21
Besvarad
2020-10-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Den 16 mars stängde Norge sina gränser mot bland annat Sverige. Detta som ett led i att stoppa covid-19-smitta. Senare under sommaren 2020 gjorde man en ändring mot de nordiska länderna så att man kunde göra regionala öppningar när regionerna hade ett smittotal lägre än 20 smittade per 100 000 invånare per vecka. Detta ledde till att gränsen mot Värmland öppnade igen den 25 juli. Tyvärr steg sedan Värmlands smittotal och gränsen stängde igen efter tre veckor, den 15 augusti. Tre veckor senare, den 5 september, öppnade gränsen mot Värmland på nytt. Nu fem veckor senare ska den stängas igen om den norska regeringen väljer att följa det norska Folkehelseinstituttets inrådan.

Detta är en mycket svår situation sett utifrån flera aspekter. Det sliter på både företag, familjer och vänskapsrelationer. Smittotalen är dessutom högre i flera av de norska kommuner som ligger nära gränsen och i kommuner i Osloregionen än vad de är i Värmland. Med de högre smittotalen i Norge blir det då paradoxalt att för inresa till Norge måste svenskar kunna uppvisa ett högst veckogammalt covid-19-test.

Jag har tidigare ställt en skriftlig fråga om detta till statsministern som tyvärr hänvisades till samarbetsministern. Frågan var ställd till statsministern i hans egenskap av regeringschef och högste företrädare för att få kännedom om vilka kontakter som har skett på statsministernivå i fråga om gränsstängningarna.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att motverka de för våra samhällen mycket problematiska effekterna av gränsstängningarna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:202 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)

Svar på fråga 2020/21:202 av Kjell-Arne Ottosson (KD) Norges gränsstängningar

Kjell-Arne Ottosson har frågat mig om vilka åtgärder jag ämnar vidta för att motverka de för våra samhällen mycket problematiska effekterna av de norska gränsstängningarna.

Jag har tidigare redogjort för hur regeringen har verkat för att de norska gränsrestriktionerna ska lättas. Detta har skett i ett samlat svar på frågorna 2019/20:1377 av Håkan Svenneling och 2019/20:1394 av Kjell-Arne Ottosson samt i svar på fråga 2019/20:1811 av Johan Hultberg. I tillägg till mina tidigare svar vill jag redogöra för den nuvarande situationen.

De fortsatta gränsrestriktionerna är naturligtvis en fråga jag fortsatt prioriterar högt. Som Kjell-Arne Ottosson konstaterar i sin fråga har Norge inte lättat på sina inreserestriktioner. Mot bakgrund av de stigande smittotalen i Sverige har Norge sedan den 10 oktober infört krav på inresekarantän för samtliga svenska regioner, för närvarande med undantag för region Kalmar län. Restriktionerna skapar stora problem för både svenskar och norrmän på båda sidor av gränsen.

Den 30 september besökte jag Oslo för samtal med finans- och Nordenminister Jan Tore Sanner, utrikesminister Ine Eriksen Søreide samt näringsminister Iselin Nybø. Ett av mina viktigaste syften var att diskutera läget längs vår gemensamma gräns. Jag framförde att vi inte anser att situationen är hållbar, och att vi önskar se regionala lättnader av restriktionerna. Jag har också lyft fram den lösning Finland har valt, det vill säga att göra ett undantag för gränsregioner och låta de som bor i gränskommunerna korsa gränsen utan krav på karantän.

Finlands undantag grundas på EU:s rekommendationer, något vi anser att Norge också skulle kunna göra. I rekommendationerna, som EU kom överens om den 13 oktober, finns en uttrycklig hänvisning till att särskilda hänsyn bör tas till de speciella omständigheter som råder i gränsregionerna.

Jag kommer att fortsätta ha en nära dialog om detta med norska regeringen. Därtill har socialminister Lena Hallengren en dialog med sin ministerkollega i Norge, Bent Høie. Vår Folkhälsomyndighet har också kontakt med sin norska motsvarighet, Folkehelseinstituttet. Det är min förhoppning att vi tillsammans kan nå en lösning som minskar de negativa effekterna av Norges restriktioner.

Stockholm den 21 oktober 2020

Anna Hallberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.