Nya skyddsrum

Skriftlig fråga 2019/20:1029 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-03-02
Överlämnad
2020-03-03
Anmäld
2020-03-04
Sista svarsdatum
2020-03-11
Svarsdatum
2020-03-18
Besvarad
2020-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Under kalla kriget byggdes stora mängder skyddsrum. Totalt finns fortfarande ca 7 miljoner skyddsrumsplatser. De är dock ojämnt fördelade över landet. Försvarsberedningen ansåg att det krävs en inventering av skyddsrumsbeståndet och möjligheterna att nyttja andra skyddade utrymmen som kan ge ett tillräckligt skydd.

Försvarsberedningen ansåg vidare att befintliga skyddsrum ska iståndsättas och att identifiering av skyddade utrymmen bör prioriteras. Nybyggnation av skyddsrum är kostsamt, kräver särskild kompetens och är tidskrävande, vilket ställer krav på planering och långsiktighet. 

Försvarsberedningen menade dock i sin rapport att nybyggnation av skyddsrum under perioden 2021–2025 ska begränsas och i huvudsak genomföras i områden som bedöms särskilt utsatta i händelse av krig i samband med nyproduktion av byggnader. 

Min fråga till statsrådet Mikael Damberg är:

 

Har det tillkommit några nya skyddsrum de senaste åren, och hur har platserna för dessa i så fall valts ut?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1029 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)




Svar på frågorna 2019/20:1021 Skyddsrumslagstiftningen, 2019/20:1029 Nya skyddsrum och 2019/20:1030 Befolkningsskydd av Alexandra Anstrell (M)

Alexandra Anstrell har frågat mig när jag avser att vidta åtgärder för att se över skyddsrumslagstiftningen, om det har tillkommit några nya skyddsrum de senaste åren och hur platserna för dessa i så fall valts ut, samt om jag avser att arbeta fram förslag på hemskyddsorganisationernas finansiering och när riksdagen i så fall kan förvänta dessa.

Återuppbyggnaden av det civila försvaret har inletts. Flera offentliga utredningar och uppdrag till myndigheter rörande det civila försvaret har redovisats eller pågår. Ett exempel på ett pågående arbete är utredningen om civilt försvar där en särskild utredare har fått i uppdrag att analysera och föreslå en struktur för ansvar, ledning och samordning inom civilt försvar på central, regional och lokal nivå (dir. 2018:79). Det uppdraget ska redovisas senast den 1 mars 2021.

Befolkningsskyddet är en väsentlig del av totalförsvaret eftersom det syftar till att säkerställa civilbefolkningens överlevnad vid fientliga angrepp. Försvarsberedningen anger i sin rapport Motståndskraft att det fysiska skyddet av civilbefolkningen ska åstadkommas genom tillgång till skyddsrum och andra skyddade utrymmen. Befintliga skyddsrum behöver därför, enligt Försvarsberedningen, iståndsättas och dessutom bör viss nybyggnation av skyddsrum påbörjas.

Det har inte byggts några nya skyddsrum sedan år 2002.

Vidare anser Försvarsberedningen att Sveriges räddningstjänstorganisation inte räcker till för att hjälpligt kunna hantera de påfrestningar som krigshandlingar på svenskt territorium skulle medföra. Därför menar Försvarsberedningen att befolkningsskyddet kräver tillgång till en snabbt gripbar hemskyddsorganisation som kan förstärka räddningstjänsterna och den kommunala totalförsvarsverksamheten i övrigt.

För närvarande bereds Försvarsberedningens förslag i Justitiedepartementet. Förslagen kommer att utgöra ett viktigt underlag för inriktningen i den kommande totalförsvarspropositionen.

Stockholm den 18 mars 2020

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.