nyföretagandet

Skriftlig fråga 2001/02:209 av Falkmer, Karin (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-11-14
Anmäld
2001-11-20
Besvarad
2001-11-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 november

Fråga 2001/02:209

av Karin Falkmer (m) till näringsminister Björn Rosengren om nyföretagandet

Enligt en färsk undersökning gjord av nyföretagarbarometern Jobs and Society, har antalet nystartade företag minskat med 16,6 % under perioden 1 januari 2001@1 november 2001 jämfört med samma period förra året. Detta är ett genomsnitt för hela landet men förändringen är negativ i samtliga län.

Vad avser statsrådet vidta för åtgärder för att komma till rätta med den negativa utvecklingen vad gäller nystartade företag?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:209 besvarad av

den 21 november

Svar på fråga 2001/02:209 om nyföretagandet

Näringsminister Björn Rosengren

Karin Falkmer har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att komma till rätta med den negativa utvecklingen vad gäller nystartade företag.

Den statistik som presenteras av nyföretagarbarometern Jobs and Society är oroväckande och bör tas på allvar. Jag vill dock understryka att den avser antalet nyregistrerade företag och redovisar inte vad vi kallar genuint nystartade företag.

Grunden för ett ökat nyföretagande är att samhället intar en positiv och öppen attityd till företagare och företagsamhet. Att driva företag ska kunna vara ett lika självklart val som att vara en engagerad och initiativrik anställd. Med en sådan inställning finns det också utrymme för att betrakta misslyckande som en berikande erfarenhet för framtiden och inte som en belastning i en fortsatt verksamhet. Inte minst viktigt är det att stimulera ungdomars företagande i olika former. Det är dock viktigt att vara medveten om att förändring av attityder är ett långsiktigt arbete.

Regeringens arbete för att främja företagsamhet är i första hand inriktat på att skapa goda ramvillkor såsom god tillgång till information, fungerande kapitalförsörjning och en sund konkurrens. Regler ska vara så enkla och ändamålsenliga som möjligt. Därför är Simplexarbetet mycket viktigt. I avsikt att intensifiera detta arbete har Jordbruksverket, Arbetsmiljöverket, Riksskatteverket, Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen och Räddningsverket fått i uppdrag att tillsammans med representanter för små företag ta fram förslag på hur lagstiftningen inom dessa områden kan förenklas.

I budgetpropositionen för 2002 och den nyligen presenterade propositionen En politik för tillväxt och livskraft i hela landet (prop. 2001/02:4) har regeringen lämnat ytterligare förslag för att främja företagandet i Sverige. Ett exempel är förslaget till ett flerårigt nationellt entreprenörskapsprogram. Syftet är att skapa ett mer entreprenöriellt klimat, att främja och uppmuntra entreprenörskap, bidra till positiva attityder till entreprenörskap och företagande, samt öka nyföretagandet. Förslag har även lämnats om införandet av ett system för mikrolån via ALMI Företagspartner AB och ökade insatser har annonserats för att främja kvinnors och invandrares företagande samt kooperativt företagande. En annan åtgärd som nyligen presenterats för beslut i regeringen är möjliggöra för nystartade företag att få uppskov med inbetalningen av preliminärskatt de tre första månaderna.

Som exempel på andra viktiga åtgärder som vidtagits för att stimulera ett gott entreprenörskap vill jag nämna Företagarguiden som presenterar information på Internet från fler än 20 myndigheter och organisationer riktad till såväl blivande som redan etablerade företagare. Via Företagarguiden kan man också nå Kontakt-N, som ger nödvändig information om vad som krävs för att starta ett företag. Kontakt-N är ett samarbete mellan PRV och RSV och där återfinns, förutom information, de blanketter man behöver för att registrera sitt företag.

Näringsdepartementet kartlägger också omfattningen, utvecklingen och varaktigheten av nya former för företagande i gränssnittet mellan egenföretagande och anställning. I uppdraget ingår bl.a. att beskriva de hinder som eventuellt kan finnas för individer att gå mellan att vara anställd och att vara företagare. Det innefattar reglerna för arbetslöshets- och sjukförsäkringarna men även andra typer av hinder som osäkerhet beträffande affärsidén eller brist på kapital. Uppdraget kommer att avrapporteras i februari 2002.

Jag hoppas att de åtgärder jag redovisat ovan ska visa resultat och kommer att följa utvecklingen av nyföretagandet noga.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.