Öars problem och strukturella nackdelar

Skriftlig fråga 2007/08:768 av Engelhardt, Christer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-14
Anmäld
2008-02-14
Besvarad
2008-02-20
Svar anmält
2008-02-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 februari

Fråga

2007/08:768 Öars problem och strukturella nackdelar

av Christer Engelhardt (s)

till statsrådet Cecilia Malmström (fp)

Geografiskt och befolkningsmässigt har de europeiska öarna en alldeles egen karaktär inom unionen. Öars problem och strukturella nackdelar berörs i artiklarna 158 och 159 i EG-fördraget och i förklaring nr 30 om öregioner som antogs i Amsterdam.

Målet att främja missgynnade öregioner ska uppnås inom ramen för regionalpolitiken, genom utformningen av de enskilda stödprogrammen i enlighet med villkor som ställs upp av EU:s förordningar som styr strukturfonderna. I första hand är det således rådet och parlamentet som ska beakta målen i artikel 158 och 159 när de lagstiftar. I reformfördraget förändras texten och ett nytt stycke föreslås som uppmärksammar bland annat öregioner. Det nya stycket kan tolkas som en specificering av vilka regioner som regionalpolitiken ska ta särskild hänsyn till.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att Sveriges största ö, Gotland, ska kunna omfattas av särskilda hänsyn och särregler för öar?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:768 besvarad av Statsrådet Cecilia Malmström

den 20 februari

Svar på fråga

2007/08:768 Öars problem och strukturella nackdelar

Statsrådet Cecilia Malmström

Christer Engelhardt har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Sveriges största ö, Gotland, ska kunna omfattas av särskilda hänsyn och särregler för öar.

Såsom framhålls i frågan anger Lissabonfördraget att särskilda hänsyn ska tas till dels landsbygdsområden, dels områden som påverkas av strukturomvandlingar och dels regioner med allvarliga och permanenta, naturbetingade eller demografiska nackdelar, såsom bland annat öregioner. Redan gällande fördrag lyfter fram öars ställning.

Gotland ingår i det regionala strukturfondsprogrammet Småland med öarna där målsättningen är att stärka regionens konkurrenskraft för att uppnå hållbar tillväxt, bland annat genom insatser för tillgänglighet, innovation och entreprenörskap. Gotland ingår också i flera transnationella och gränsregionala strukturfondsprogram i Östersjöregionen. Sammantaget finns alltså för Gotland goda förutsättningar att medverka i EU-finansierade verksamheter. Därutöver tillkommer andra insatser på nationell och regional nivå.

Förutsättningarna är således goda för att inom ramen för gällande politik, såväl på EU-nivå som nationell och regional nivå tillvarata Gotlands utvecklingsmöjligheter. Självklart kommer regeringen löpande att bevaka och följa utvecklingen på detta område.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.