Obehöriga på våra byggarbetsplatser

Skriftlig fråga 2021/22:907 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-24
Överlämnad
2022-01-26
Anmäld
2022-01-27
Svarsdatum
2022-02-02
Sista svarsdatum
2022-02-02
Besvarad
2022-02-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Bygg- och anläggningsarbeten är en stor del av den svenska arbetsmarknaden. Det byggs, om än inte tillräckligt många, bostäder i Sverige. Dessutom kommer hela vår infrastruktur vad avser vägar, järnväg, bredband och elnät att kräva massiva investeringar de närmaste tiotal åren.

Det byggs nya fabriker vad avser batteri- och datahallar. Allt detta kräver arbetskraft som ofta inte är stationär på de orter där projekten uppförs. Dessutom är många av dessa projekt mycket stora och kräver arbetskraft som kanske inte ens finns att hitta i landet.

De svenska bygg- och infrastruktursatsningarna kräver många gånger utländsk arbetskraft, och många anställs av underentreprenörer till de stora företagen.

Dessa stora projekt är, förutom att de är helt samhällsnödvändiga, också samhällskritiska. Det krävs nämligen kontroll av vem som arbetar där och att ingen obehörig utför arbetsuppgifter som kan leda till arbetsplatsolyckor eller att arbetet inte blir korrekt genomfört.

Det finns ett system med passerkort för att komma in på byggarbetsplatser, men kontrollen av kort kontra identitet på den enskilde som bär kortet haltar.

Dessutom utfärdas korten inom EU av en tredje part. Därmed kontrolleras inte ursprungsidentifieringen genom svenska myndigheter och företag.

För att kort och identitetskontroll ska kunna genomföras säkert skulle speciella vakter vara tvungna att finnas, liknande dem på en flygplats. Det skulle kräva enorma resurser när många hundra personer exempelvis ska in till bygget av en batterifabrik på morgonen.

Det finns system som mera tydligt är kopplat till identitet, typ fingeravtrycksigenkänning som finns på datorer och läsplattor, vilket skulle ge en helt annan säkerhet.

Min fråga till statsrådet Johan Danielsson lyder:

 

Avser statsrådet att verka för att identitetskontrollen till våra stora bygg- och anläggningsprojekt blir säkrare?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:907 besvarad av Statsrådet Johan Danielsson (S)

Fi2022/00307 Finansdepartementet Bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:907 av Lotta Olsson (M)
Obehöriga på våra byggarbetsplatser

Lotta Olsson har frågat mig om jag avser att verka för att identitetskontrollen till våra stora bygg- och anläggningsprojekt blir säkrare.

Lotta Olsson har ställt flera frågor som har koppling till Byggmarknadskommissionens slutrapport. För mig och regeringen är kampen mot arbetslivskriminaliteten en prioriterad fråga. Det är positivt att problemen nu även uppmärksammas av oppositionen.

Lotta Olsson beskriver hur betydelsefull bygg- och anläggningssektorn är för den svenska arbetsmarknaden och för den gröna omställningen av vår infrastruktur. Samtidigt är det viktigt att dessa arbetsplatser är säkra, både vad gäller arbetsmiljö och att arbetslivskriminalitet beivras. Att säkerställa att obehöriga inte vistas på byggena är en viktig del i arbetet.

Då byggbranschen är särskilt utsatt för svartarbete har arbetsgivare och arbetstagare enats om systemet ID06 för att försvåra svartarbete och stärka den sunda konkurrensen inom byggbranschen. För att få ett kort utfärdat krävs antingen BankID eller, när en person inte har BankID, pass tillsammans med person- eller samordningsnummer. Det är alltid arbetsgivarens ansvar att se till att endast behörig personal med korrekt identitet och med rätt att vistas i landet, utför arbetena. Samtidigt är det viktigt att vi vänder på alla stenar vi kan för att motverka kriminalitet som snedvrider konkurrensen.

Skatteverket får göra oannonserade kontrollbesök för att kontrollera att byggherrar och entreprenörer fullgör sina skyldigheter när det gäller personalliggare.

Inom ramen för regeringens uppdrag till åtta myndigheter om samverkan mot arbetslivskriminalitet kan gemensamma kontrollbesök genomföras. Att Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten och andra relevanta myndigheter kontrollerar tillsammans gör det lättare att upptäcka om en person är obehörig att vistas på arbetsplatsen. Den myndighetsgemensamma kontrollverksamheten har sedan start genomfört över 6 000 kontroller varav en stor andel av dessa har skett i bygg- och anläggningssektorn. De myndighetsgemensamma kontrollerna bidrar på ett effektivt sätt till ökad regelefterlevnad och sunda konkurrensvillkor. Därför har regeringen vid flera tillfällen stärkt det myndighetsgemensamma samarbetet.

Genom reformer som gör det svårt att fuska, enkelt att åka fast och kännbart att bli straffad motarbetar vi de affärsmodeller som driver på arbetslivskriminaliteten.

Stockholm den 2 februari 2022

Johan Danielsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.