Obekvämt utredningsresultat

Skriftlig fråga 2005/06:1956 av Torstensson, Åsa (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-07-27
Besvarad
2006-08-10
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 juli

Fråga 2005/06:1956 av Åsa Torstensson (c) till näringsminister Thomas Östros (s)

Obekvämt utredningsresultat

Enligt siffror från Näringslivets Regelnämnd kostar administrationen de svenska företagen 60 miljarder kronor per år och det är en av de mest prioriterade frågorna bland Sveriges företagare.

Regeringen påstår sig bry sig om företagarnas situation och gav därför Nutek i uppdrag att genomföra mätningar av företagens administrativa bördor orsakade av krånglig lagstiftning. Utredningen startades i maj 2005 och skulle vara klar ett år senare, alltså i god tid före valet.

Men nu har regeringen bestämt att siffrorna presenteras först efter valet. Genom att i sista minuten ge Nutek tilläggsdirektiv, som går ut på att utreda möjliga konsekvenser av två nya lagförslag, skjuter de effektivt på publiceringen av utredningens resultat. Detta trots att tilläggsuppdraget inte påverkar de ursprungliga mätningarna som enligt Nutek redan är klara och väntar på att bli lästa av regeringen. Och innan regeringen har fått se siffrorna är Nutek förhindrade att lämna ut några uppgifter kring resultatet.

Därför vill jag fråga näringsminister Thomas Östros:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att väljarna ska få veta hur mycket företagens regelbörda kostar oss innan valdagen den 17 september?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1956 besvarad av

den 10 augusti

Svar på fråga 2005/06:1956 om obekvämt utredningsresultat

Näringsminister Thomas Östros

Åsa Torstensson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att väljarna ska få veta hur mycket företagens regelbördor kostar innan valdagen den 17 september.

Regeringens regelförbättringsarbete är seriöst och omfattande där mätningar av den administrativa bördan ingår som en del av arbetet. Mätningarna av det arbetsrättsliga området har skett i nära samarbete med representanter för de fackliga centralorganisationerna, företrädare för Svenskt Näringsliv och för andra ideella organisationer.

Regeringen har som brukligt efterfrågat en sammanhållen redovisning av mätningarna för att få ett så bra underlag som möjligt för att kunna sätta mål och genomföra förbättringar för företagen. Innan regeringen fått den sammanhållna redovisningen är det Verket för näringslivsutveckling som enligt offentlighetsprincipen har att pröva om resultaten av mätningarna ska lämnas ut eller inte.

Regeringen har mätt och satt upp mål för hur mycket den administrativa bördan ska minska för företagen. Inom skatteområdet är målet satt till 20 % och beträffande årsredovisningslagen är målet 15 %. Målen för jordbruks- och skogsbruksområdena är satta till 25 %. Mål kommer framöver att sättas upp för bland annat statistikområdet, livsmedelsområdet och plan- och bygglagstiftning.

Vid sidan av arbetet med att mäta den administrativa bördan har regeringen vidtagit ytterligare åtgärder för att förenkla för företagen.

- Över 300 konkreta åtgärder har tagits fram i regeringens handlingsprogram för en enklare vardag för företagen. Majoriteten är redan genomförda. Nya åtgärder tillkommer fortlöpande.

- För att nya regler inte ska vara onödigt betungande arbetar regeringen med att ta fram en ny modell för konsekvensutredningar så att förbättrade och mer ändamålsenliga konsekvensutredningar ska kunna göras i en snar framtid.

- I proposition 2005/06:116 har regeringen föreslagit bland annat förenklade redovisningsregler för mindre företag som innebär färre gränsvärden och mindre uppgiftslämnande. Något som sammantaget kommer att leda till stora förenklingsvinster särskilt för de små företagen som kommer att få en minskad redovisningsbörda.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.