Odenaturerad etanol och kvotpliktsförslaget

Skriftlig fråga 2012/13:533 av Pertoft, Mats (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-05-20
Anmäld
2013-05-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2013-05-30
Besvarad
2013-05-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 maj

Fråga

2012/13:533 Odenaturerad etanol och kvotpliktsförslaget

av Mats Pertoft (MP)

till finansminister Anders Borg (M)

Regeringen har nyligen avslutat remissomgången av kvotpliktsutredningen för biodrivmedel, och riksdagen förväntar sig en proposition i samband med höstbudgeten 2013. Kvotpliktsförslaget innebär att dagens styrmedel, där biodrivmedel är befriade från energi- och CO2-skatt, ersätts av en bindande inkvotering av biodrivmedel i bensin och diesel, där energiskatt påförs. Det är en positiv utveckling. Emellertid vill regeringen i sitt förslag avskaffa tullkravet på odenaturerad (ren) etanol. Detta riskerar att öppna dörrarna för import av undermålig etanol, till exempel amerikansk majsetanol med mycket sämre klimatnytta än den vi använder i dag i Sverige.

Regeringens förslag till kvotplikt är tänkt att träda i kraft den 1 maj 2014. Emellertid kommer EU:s minimikrav på etanolens CO2-reduktion att skärpas till 50 procent den 1 januari 2017. EU:s minimikrav kommer då att stoppa import av undermålig etanol. Detta innebär att Sverige i enlighet med kvotpliktsförslaget kommer att vara öppet för import av klimatundermålig etanol från 1 maj 2014 till den 1 januari 2017. Det kan knappast vara regeringens avsikt att öppna Sverige för så kallad fuletanol och därmed riskera att öka Sveriges CO2-utsläpp. En möjlig lösning vore att regeringen i sin proposition till exempel föreslår en förlängning av tullkravet på odenaturerad etanol fram till dess att EU-direktivet börjar gälla den 1 januari 2017 respektive från början inkluderar ett krav på 50 procents klimatnytta i kvotpliktsförslaget.

Min fråga till finansministern är därför:

Är finansministern beredd att agera för att säkerställa att Sverige inte öppnar dörrarna för etanol med låg klimatnytta i samband med att kvotpliktsförslaget genomförs?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:533 besvarad av Statsrådet Anna-Karin Hatt

den 30 maj

Svar på fråga

2012/13:533 Odenaturerad etanol och kvotpliktsförslaget

Statsrådet Anna-Karin Hatt

Mats Pertoft har frågat finansministern ifall han är beredd att agera för att säkerställa att Sverige inte öppnar dörrarna för etanol med låg klimatnytta i samband med att kvotpliktsförslaget genomförs.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen arbetar strategiskt för en ökad andel förnybar energi i transportsektorn samt för strikta och ändamålsenliga hållbarhetskriterier för förnybara drivmedel. Dessa båda frågor hänger tydligt ihop. Samtidigt som vi genomför omställningen av transportsektorn och bryter beroendet av fossila drivmedel ska vi säkerställa att de biodrivmedel vi övergår till är hållbara.

Det av Regeringskansliet remitterade förslaget till kvotpliktsystem, samt de inom EU framtagna hållbarhetskriterierna, är delar i detta arbete. Eftersom regeringen ännu inte tagit ställning till remissinstansernas synpunkter kan jag i dag inte uttala mig om detaljerna i detta förslag eller om dess eventuella konsekvenser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.