Oförsäkrade läkemedel

Skriftlig fråga 2017/18:1302 av Jenny Petersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-15
Överlämnad
2018-05-16
Anmäld
2018-05-17
Svarsdatum
2018-05-23
Sista svarsdatum
2018-05-23
Besvarad
2018-05-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Jag har tidigare lyft frågan om att det säljs läkemedel som saknar läkemedelsförsäkring på apoteken och att ett antal patienter skadas av dessa läkemedel. Detta är en fråga som är viktig ur patientsäkerhetssynpunkt samtidigt som det inte skulle medföra några stora kostnader för att komma till rätta med att information om huruvida läkemedlet är försäkrat eller oförsäkrat når patienten.

Sverige var först med att inrätta en försäkring för personer som skadas vid läkemedelsanvändning. Läkemedelsförsäkringen utgör ett frivilligt åtagande från läkemedelsbolagens sida. Den patient som i samband med hälso- och sjukvård har drabbats av en läkemedelsbiverkan till följd av ett i Sverige utlämnat läkemedel som omfattas av försäkringen kan få ersättning för personskada.

Det kan bli en dyster överraskning för en patient som går in på apoteket med ett recept på ett läkemedel som omfattas av läkemedelsförsäkringen och kommer ut med ett läkemedel utan försäkring – utan att veta om detta och utan att ha informerats om risker och möjliga konsekvenser. De flesta patienter är nog inte ens medvetna om att de ska fråga apotekspersonalen om läkemedlet omfattas av läkemedelsförsäkringen eller inte. Det går inte heller att få fram den informationen med hjälp av till exempel Fass.

Sverige ska måna om patienternas säkerhet, och skyddet vid läkemedelsskada är en viktig patientsäkerhetsfråga. För att kunna göra kloka val måste vi vara informerade om deras konsekvenser. Rimligtvis borde patienten ha möjlighet att kunna välja ett annat utbytbart försäkrat läkemedel inom förmånen.  Men i dag finns ingen informationsskyldighet som skyddar och stärker patientens konsumentmakt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

Vad avser ministern och regeringen att göra för att ta ansvar och komma till rätta med att patienter får oförsäkrade läkemedel utan information om detta?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1302 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)



S2018/02998/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1302 av Jenny Petersson (M)
Oförsäkrade läkemedel

Jenny Petersson har frågat mig vad jag och regeringen avser att göra för att ta ansvar och komma till rätta med att patienter får oförsäkrade läkemedel utan information om detta.

Precis som Jenny Petersson anför har hon, men också Barbro Westerholm, ställt denna fråga till mig och min företrädare vid tidigare tillfällen. I de svar som då har lämnats (svar på riksdagsfrågorna 2016/17:824, 2017/18:47 och 2016/17:1130) har den komplexitet som präglar frågan lyfts fram. Denna komplexitet illustreras, som anförts, på ett bra sätt av det faktum att alliansen under sitt regeringsinnehav remitterade två helt olika förslag på lösning vilka båda blivit föremål för invändningar.

Som också har anförts bereds de båda förslagen för närvarande och det är min avsikt att återkomma i frågan så snart detta är möjligt.

Jag vill även passa på att upplysa Jenny Petersson om att information huruvida ett läkemedel omfattas av läkemedelsförsäkringen, till skillnad från vad som anförs i frågan, faktiskt framgår av Fass, dvs läkemedelsbranschens egen webbplats med läkemedelsinformation. Detta innebär emellertid inte att frågan fått en fullgod lösning. Jag är således helt ense med Jenny Petersson om att rådande situation inte är tillfredsställande.

Stockholm den 23 maj 2018

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.