Ohälsa i offentlig sektor

Skriftlig fråga 2016/17:588 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-12-22
Överlämnad
2016-12-22
Sista svarsdatum
2017-01-09
Anmäld
2017-01-10
Svarsdatum
2017-01-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Sjukfrånvaron skiljer sig åt mellan den offentliga och den privata sektorn i landet. Detta har en rapport från Försäkringskassan kommit fram till. 83 av 1 000 sysselsatta är det genomsnittliga antalet sjukfall inom den privata sektorn. Men inom den offentliga sektorn är allt fler sjuka. Den kommunala sektorn sticker ut med 143 sjukfall per 1 000 sysselsatta.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vad ligger enligt statsrådets bedömning bakom arbetsmiljöbristerna i den offentliga sektorn, och vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att komma till rätta med dessa brister?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:588 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Dnr Fi2016/04726/K

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:588 av Lotta Finstorp (M) Ohälsa i offentlig sektor

Lotta Finstorp har frågat mig vad som enligt min bedömning ligger bakom arbetsmiljöbristerna i den offentliga sektorn, och vilka åtgärder jag avser att vidta för att komma till rätta med dessa brister.

Det som tas upp i frågan är skillnader i sjukfrånvaron mellan offentlig och privat sektor. Offentlig sektor består av flera delar där den kommunala sektorn är den största, men det finns stora variationer också inom offentlig sektor såvitt gäller sjuktalen. Sjukfrånvaron är till exempel lägre i staten jämfört med samtliga övriga arbetsmarknadssektorer. Sammantaget har dock sjuktalen på den svenska arbetsmarknaden ökat kraftigt sedan 2010. Det kan finnas flera orsaker till att sjukfrånvaron har ökat.

Även om läget är förhållandevis gott i statlig sektor har dock även den totala sjukfrånvaron i staten ökat de senaste åren. Ett av regeringens delmål för de statliga arbetsgivarna är att arbetsmiljön i staten ska vara god. Erfarenheter och kunskaper från myndigheternas arbetsmiljöarbete behöver tas tillvara och spridas inom förvaltningen som en del i ett intensifierat arbetsmiljöarbete. Det pågår för närvarande flera insatser, bl.a. genom Arbetsgivarverkets och Försäkringskassans gemensamma seminarier om erfarenhetsutbyten vad gäller goda exempel på arbetet mot sjukfrånvaron.

I den kommunala sektorn är däremot sjukfrånvaron högst samtidigt som den också har ökat. Efter förslag från regeringen tillförs kommunsektorn nu 10 miljarder kronor årligen från och med 2017. Det är upp till de enskilda kommunerna och landstingen att avgöra hur de ökade resurserna används bäst, men tillskottet skapar även ökat utrymme att komma till rätta med eventuella brister i arbetsmiljön.

I samband med lanseringen i våras av regeringens förslag om en s.k. hälsoväxling öppnade socialförsäkringsministern för partsgemensamma lösningar för sänkta sjuktal. Efter att samtliga parter lämnat in avsiktsförklaringar till Socialdepartementet har förslaget om hälsoväxling lagts åt sidan till förmån för parternas lösningar. I avsiktsförklaringen avseende den kommunala sektorn ingår att utveckla och genomföra åtgärder för att säkerställa ett förebyggande arbetsmiljöarbete och i förlängningen ett friskt arbetsliv, god arbetsmiljö, förbättrade rehabiliteringsinsatser m.m. med målet att sänka sjukfrånvaron i kommuner och landsting. Som framgår av budgetpropositionen för 2017 (utgiftsområde 10) avser regeringen att tillsammans med arbetsmarknadens parter följa upp det påbörjade arbetet och effekterna på sjukfrånvaron. Utgångspunkten för denna uppföljning är att sjukfrånvaron för respektive sektor vid utgången av 2020 ska vara nere på den nivå som gällde för 2013.

Regeringens breda ansats och parternas arbete för förbättrad hälsa i arbetslivet har redan fått effekt på sjukfrånvarons utveckling. Försäkringskassans prognoser visar att det finns goda förutsättningar för att nå de mål som regeringen har fastställt för sjukfrånvaron 2020.

Stockholm den 10 januari 2017

Ardalan Shekarabi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.