Till innehåll på sidan

Ojämlik tillgänglighet till bröstcancerrehabilitering

Skriftlig fråga 2020/21:2413 av Ulrika Jörgensen (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-01
Överlämnad
2021-04-06
Anmäld
2021-04-07
Svarsdatum
2021-04-14
Sista svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Enligt en ny granskning gjord av Bröstcancerförbundet och Cancerfonden framkom att det inte finns någon samlad kunskap om omfattningen av bröstcancerrehabilitering inom sjukvården. 8 000 kvinnor och 60 män drabbas årligen av bröstcancer, och över hälften beräknas få komplikationer efter behandling.

Det finns nationella riktlinjer för cancerrehabilitering, men en undersökning bland bröstcancerpatienter visar att endast fyra av tio har blivit erbjudna rehabilitering för att behandla komplikationerna. Tillgängligheten till bröstcancerrehabilitering varierar stort över landet. Möjlighet till habilitering av hög kvalitet får inte bero på var i landet du bor.

Jag vill därför fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad avser ministern att göra för att dels öka tillgängligheten, dels få en samlad bild av uppföljningen av bröstcancerrehabilitering i landet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2413 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/03233 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/21:2413 av Ulrika Jörgensen (M)
Ojämlik tillgänglighet till bröstcancerrehabilitering

Ulrika Jörgensen har frågat mig vad jag avser göra för att dels öka tillgängligheten, dels få en samlad bild av uppföljningen av bröstcancerrehabilitering i landet.

En god och jämlik tillgång till cancervård oavsett var i landet man bor är av hög prioritet för regeringen. År 2021 - 2023 satsar regeringen 600 miljoner årligen på att stärka cancervården. Medlen fördelas till regionerna, de regionala cancercentrumen (RCC) samt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i syfte att förbättra jämlikheten, effektiviteten, tillgängligheten och omhändertagandet genom hela cancervårdkedjan, däribland rehabilitering. I enlighet med överenskommelsen 2021 mellan staten och SKR ska RCC i samverkan bland annat verka för att uppföljning inom cancerrehabiliteringsområdet förbättras.

För att nämna några exempel tilldelas RCC, som ansvarar för det nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering, under innevarande år 78 miljoner kronor i statsbidrag för sitt arbete med bland annat cancerrehabilitering. RCC ska stödja implementeringen av det nationella vårdprogrammet för rehabilitering med målet att alla cancerpatienter får sitt rehabiliteringsbehov regelbundet bedömt. I detta arbete ingår att göra en inventering av rehabiliteringsbehovet utifrån vårdprogrammet. RCC ska också stödja en likvärdig rehabilitering och palliativ vård genom att öka utnyttjandet av digitala verktyg i både utbildning och erbjudande av vård.

Många av de åtgärder som föreslås i den rapport frågeställaren hänvisar till ingår således redan i statens överenskommelse med SKR. Det är dock viktigt att de åtgärderna också omsätts i praktiken ute i regionerna så att alla som är i behov får tillgång till en god cancerrehabilitering.

Covid-19-pandemin orsakar uppskjutna vårdbehov inom många områden, bland annat cancervården. Regeringen har avsatt fyra miljarder kronor per år för 2021 respektive 2022 för att stödja regionerna i hanteringen av covid-19-relaterad vård och uppskjuten vård till följd av pandemin. I en ändringsbudget föreslår regeringen ytterligare två miljarder, vilket innebär att totalt sex miljarder avsätts för ändamålet.

Stockholm den 14 april 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.