Ökad försäljning av antibiotika för barn

Skriftlig fråga 2016/17:967 av Jenny Petersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-02
Överlämnad
2017-03-03
Anmäld
2017-03-14
Svarsdatum
2017-03-15
Sista svarsdatum
2017-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Regeringen prioriterade fria läkemedel för barn, och när den prioriteringen gjordes uttrycktes oro för ökade förskrivningar av läkemedel till barn.

Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att under 2016 minskade den totala antibiotikaförsäljningen (J01 exklusive metenamin) på recept med 1,6 procent jämfört med 2015, från 323 till 318 recept/1000 invånare och år. I åldersgruppen 0–6 år och 7–19 år ökade dock försäljningen med 4,5 procent respektive 1,5 procent.

Sett över en längre tid, sedan mitten av 1990-talet, har antibiotikaanvändningen bland de yngsta barnen minskat med över 70 procent i Sverige. Vänder nu trenden?

Att det sker en ökning av antibiotikaanvändningen hos barn rimmar väldigt illa med regeringens strategi för att bekämpa antibiotikaresistens.

Ingen ska behöva få antibiotika i onödan. Ju mer antibiotika som används, desto mer antibiotikaresistens utvecklas. Det är därför bekymmersamt att antibiotikaanvändningen bland barn ökar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Gabriel Wikström:

 

Vilka konkreta åtgärder och analyser avser regeringen och statsrådet att vidta i och med den ökade försäljningen av antibiotika för barn under 2016?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:967 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2017/01419/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:967 av Jenny Petersson (M) Ökad försäljning av antibiotika för barn

Jenny Petersson har frågat mig vilka konkreta åtgärder och analyser regeringen och jag avser att vidta i och med den ökade försäljningen av antibiotika för barn under 2016.

Sedan den 1 januari 2016 är läkemedel och varor som ingår i läkemedelsförmånerna och som förskrivs av bl.a. läkare och tandläkare kostnadsfria för barn under 18 år. En utgångspunkt för reformen var att möjliggöra en vård på lika villkor oavsett barnfamiljers ekonomi och därigenom utjämna hälsoskillnader mellan barn och unga. Inga barn eller unga ska behöva avstå från läkemedelsbehandling av ekonomiska skäl. Regeringen aviserade i proposition 2015/16:1 att man avsåg att noga följa reformen för att tidigt kunna identifiera eventuella oönskade effekter.

Antibiotikaresistens är ett växande globalt hälsohot som regeringen prioriterar högt. Sverige har i flera avseenden en framstående ställning när det gäller antibiotikaresistens.

Den totala antibiotikaförskrivningen är låg i jämförelse med andra länder och den fortsätter att minska. Under 2016 ökade dock antibiotikaförsäljningen i åldersgruppen upp till 19 år.

Den aktuella ökningen kan ha flera orsaker och måste analyseras vidare enligt Folkhälsomyndigheten. Myndigheten har i uppdrag att samla in, analysera och aktivt förmedla kunskap i frågor som rör antibiotikaresistens. Myndigheten har även i uppdrag att främja insatser på lokal och regional nivå i frågor som rör rationell antibiotikaanvändning och antibiotikaresistens. Regeringen stödjer även genom nationell kompetensgrupp Strama hälso- och sjukvårdshuvudmännens arbete med antibiotikaanvändning och antibiotikaresistens.

Regeringen kommer fortsätta sitt arbete mot antibiotikaresistens med utgångspunkt i strategin som regeringen beslutade 2016. Jag kommer dessutom att noga följa förskrivningen av antibiotika till barn i enlighet med vad regeringen tidigare har aviserat.

Stockholm den 15 mars 2017

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.