Till innehåll på sidan

Ökad gruppstorlek på avdelningar för flickor inom Sis

Skriftlig fråga 2022/23:119 av Maj Karlsson (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-12-06
Överlämnad
2022-12-07
Anmäld
2022-12-08
Svarsdatum
2022-12-14
Sista svarsdatum
2022-12-14
Besvarad
2022-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

Vänsterpartiet anser att placerade barn och unga ska få det bästa samhället har att erbjuda och att alternativa placeringsformer bör utvecklas, särskilt för målgruppen unga flickor med psykisk ohälsa. Vi har tidigare lyft frågan om vikten av att utreda hur nya boendeformer med hög personaltäthet och utbildad personal kan utvecklas i stället för institutionsvård. Det finns stora behov av särskilt anpassade placeringsformer för barn och ungdomar med psykosociala problem och behov av nära och utökat vuxenstöd. Nya alternativa placeringsformer för barn och unga med beroende och psykisk ohälsa bör tas fram, och behandlingsfamiljer med förstärkt stöd bör prioriteras framför institutionsvård.

Samtidigt kan vi konstatera att utvecklingen just nu går åt fel håll. Statens institutionsstyrelse (Sis) rapporterar att de gör tillfälligt avsteg från minskade gruppstorlekar på avdelningar för flickor, vilket innebär att avdelningarna går upp i antal platser. Det är en mycket allvarlig åtgärd som kan få negativa konsekvenser för flickor som mottar vård.

Under hösten 2021 fick Vänsterpartiets förslag om fler alternativa placeringsformer utifrån flickors behov en majoritet i riksdagen efter stöd av den dåvarande högeroppositionen. Riksdagen har i och med det givit till känna för regeringen att placeringsformer för flickor ska öka.

I budgetpropositionen för 2023 föreslår regeringen en förlängning av den temporära subventionen av de kommunala avgifterna för LVU-placeringar vid Sis. En subvention från tidigare år som uppenbarligen inte räckt för att vare sig öka placeringsformerna för flickor eller minska gruppstorlekarna inom Sis.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Camilla Waltersson Grönvall:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av att Sis rapporterar om ökade gruppstorlekar?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:119 besvarad av Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

S2022/ 04627 Socialdepartementet Socialtjänstministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:119 av Maj Karlsson (V)
Ökad gruppstorlek på avdelningar för flickor inom SiS

Maj Karlsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av att SiS rapporterar om ökade gruppstorlekar.

Regeringens styrning av SiS har ett stort fokus på differentiering av vården. De senaste åren har SiS utöver de minskade gruppstorlekarna på avdelningar för flickor även infört Särskilt förstärkta avdelningar (SFA), som syftar till att ge anpassad vård för individer med omfattande neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i kombination med kraftfullt utagerande, eller självskadande beteende. SFA har gett goda resultat avseende ungdomarnas nöjdhet med vården, minskat hot och våld och ett lägre antal avskiljningar. Gruppstorlekarna på SFA har inte ökat.

SiS har även infört en obligatorisk grundutbildning för alla nyanställda i syfte att öka medarbetarnas samlade kompetens och förmåga att bemöta placerade barn, unga och klienter. Jag vill här även särskilt nämna ett regeringsuppdrag om ett pilotprojekt för barn och ungdomar som vårdas med stöd av lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga och har behov av psykiatrisk vård. Pilotprojektet utförs som ett samverkansprojekt mellan Socialstyrelsen, SiS och flera regioner för att utveckla bättre anpassade insatser för ungdomar i social tvångsvård som samtidigt har stora behov av psykiatrisk vård.

SiS befinner sig i ett ansträngt läge med platsbrist. De tillfälliga åtgärder som myndigheten nu genomför måste vara just tillfälliga. I regeringens budgetproposition för 2023 förstärks anslaget till myndigheten med 49 miljoner kronor i syfte att upprätthålla kvaliteten i verksamheten.

Regeringen följer både platsläget och de åtgärder SiS genomför för att lösa situationen. Det är angeläget att återuppta den särskilda satsningen på flickors vård.

Stockholm den 14 december 2022

Camilla Waltersson Grönvall

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.