Till innehåll på sidan

Ökad kunskap om arbetslivets villkor för att komma åt arbetslivskriminaliteten

Skriftlig fråga 2023/24:439 av Patrik Lundqvist (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-12-21
Överlämnad
2023-12-21
Besvarad
2024-01-04
Sista svarsdatum
2024-01-04
Svarsdatum
2024-01-04
Anmäld
2024-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

De kriminella som mer och mer invaderar svensk arbetsmarknad med kapital från gängmiljön, i syfte att tvätta pengar och utöka sina verksamhetsområden i den legala ekonomin, är både påhittiga och många. Dessutom understödjs de i viss mån av jurister, advokater, ekonomer och andra som hjälper dem att snygga till både dokumentation och verksamheter så gott det går utan att för den sakens skull göra rätt för sig som man borde.

Därtill har vi såklart de vanliga utmaningarna med att de verkar i branscher där kontroll i sig är svårt och där det finns luckor i kunskapen hos till exempel polis och åklagare. Arbetsmarknaden i allmänhet, och byggarbetsplatser i synnerhet är något annat än den kriminella miljön de flesta är vana att arbeta i och mot.

Etableringen av a-krimcenter ger såklart en skjuts framåt för alla myndigheter som finns där i och med att var och en inte behöver kunna alla delar.

När flera myndigheter samarbetar och man kan inhämta kunskap från till exempel Arbetsmiljöverket redan i utredningsstadiet när man gemensamt kommer till en arbetsplatsolycka i stället för att arbeta i stuprör för att sedan föra ihop materialet blir arbetet effektivare och man kan lära av varandra över tid.

Men kunskaper behövs också på flera håll och bredare i myndigheter såsom polisen. Poliser som kommer till ett dödsfall på en arbetsplats tjänar mycket på att veta innan hur strukturerna bör se ut och vilka skyddskrav som finns för olika typer av arbeten, vilka åtgärder som ska vara på plats innan ett arbete påbörjas och så vidare.

För att ytterligare effektivisera arbetet kan man också se över möjligheten för till exempel poliser att notera brister belagda med sanktionsavgift för att lämna över till Arbetsmiljöverket. Det skulle kunna bidra till att öka risken för de som inte följer bestämmelserna.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa en fråga till statsrådet Paulina Brandberg:

 

Har statsrådet och regeringen några planer på att utöka kunskapen om arbetslivskriminalitet, bestämmelser för arbetslivet och skyddslagstiftning inom fler myndigheter såsom polis och åklagare för att ytterligare effektivisera och bredda arbetet inom och utanför a-krimcentren?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:439 besvarad av Statsrådet Paulina Brandberg (L)


Svar på fråga 2023/24:439 av Patrik Lundqvist (S)
Ökad kunskap om arbetslivets villkor för att komma åt arbetslivskriminaliteten

Patrik Lundqvist har frågat mig om jag och regeringen planerar att utöka kunskapen om arbetslivskriminalitet, bestämmelser för arbetslivet och skyddslagstiftning inom fler myndigheter såsom polis och åklagare för att ytterligare effektivisera och bredda arbetet inom och utanför a-krimcentren.

Jag vill börja med att tacka Patrik Lundqvist för engagemanget i frågan. Regeringen ser allvarligt på arbetslivskriminaliteten och att människor blir utnyttjade på den svenska arbetsmarknaden. Den ofta gränsöverskridande arbetslivskriminaliteten skapar stor otrygghet, snedvrider konkurrensen och är en del av den kriminella ekonomin. Brott, fusk och missbruk måste bekämpas med träffsäkra och effektiva sanktioner.

Delegationen mot arbetslivskriminalitet (A 2021:04) är inrättad för att, ur ett samhällsövergripande perspektiv, verka samlande och stödjande i förhållande till aktörer som motverkar arbetslivskriminalitet och främja samverkan och erfarenhetsutbyte dem emellan, dir. 2021:74. Delegationen ska, enligt sina direktiv bl.a. förstärka kunskapen om arbetslivskriminaliteten i Sverige och sprida kunskap om internationella erfarenheter. Delegationen har hittills lämnat två delbetänkanden och ska slutredovisa sitt arbete senast den 28 februari 2025. Delegationen ska i ett delbetänkande som ska lämnas senast den 23 februari 2024 bl.a. redovisa en utvärdering av det myndighetsgemensamma arbetet mot arbetslivskriminalitet.

Regeringen gav den 24 februari 2022 Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndigheten i uppdrag att inrätta regionala center mot arbetslivskriminalitet och om varaktig myndighetssamverkan (A2022/00333). Uppdraget omfattar bl.a. att säkerställa att utvecklade metoder och arbetssätt tillvaratas i respektive myndighets ordinarie verksamhet. Regeringen har förlängt uppdraget, som nu gäller till och med den 31 december 2024 (A2023/01693).

När det kommer till att utreda arbetsmiljöbrott samverkar Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten vid utredningar av arbetsmiljöbrott.

Stockholm den 4 januari 2024

Paulina Brandberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.