Till innehåll på sidan

ökad mängd försöksdjur inom EU och minskad validering

Skriftlig fråga 2000/01:212 av Schlaug, Birger (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-11-13
Anmäld
2000-11-21
Besvarad
2000-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 november

Fråga 2000/01:212

av Birger Schlaug (mp) till jordbruksminister Margareta Winberg om ökad mängd försöksdjur inom EU och minskad validering

EU:s organ ECVAM har haft som huvuduppgift att validera alternativa metoder till djurförsök. Men nu har EU beslutat att ändra inriktning på verksamheten. ECVAM:s nya roll ska vara inriktad på livsmedelskvalitet och livsmedelsrisker. Att validera alternativa metoder kommer att vara underställt den nya huvuduppgiften och kommer, som det synes, att få mindre resurser än i dag.

Jag anser att detta är djupt oroande, stridande mot alla uttalade målsättningar vad gäller att minska djurförsöken. Eftersom EU:s kommande kemikaliepolitik ser ut att medföra ännu fler djurförsök kommer omriktningen av ECVAM vid en extremt olycklig tidpunkt. I framtiden kan därmed djurförsöken i EU öka dramatiskt. I många fall helt i onödan eftersom alternativ finns.

Vad avser regeringen göra åt detta problem?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:212 besvarad av

den 29 november

Svar på fråga 2000/01:212 om ökad mängd försöksdjur inom EU och minskad validering

Jordbruksminister Margareta Winberg

Birger Schlaug har frågat mig vad regeringen avser vidta för åtgärder med anledning av ECVAM:s framtida arbete.

I EG:s direktiv 86/609/EEG av den 24 november 1986 om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om skydd av djur som används för försök och annat vetenskapligt ändamål anges att användning av försöksdjur inte får genomföras om det avsedda syftet kan uppnås med någon annan vetenskapligt tillfredsställande metod, som inte inbegriper användning av djur men ter sig rimlig och praktiskt genomförbar. Detta innebär att om en alternativ metod ska kunna bli praktiskt tillämpbar måste dess vetenskapliga värde fastställas.

Utvärdering av alternativa metoder till djurförsök har kommit att bli en omfattande verksamhet. Flera modeller för hur en utvärdering ska genomföras har utvecklats under senare tid. ECVAM (The European Center for the Validation of Alternative Methods) inrättades år 1993 för att koordinera utvärdering av alternativa metoder inom EU. ECVAM har ansvarat för flera oberoende utvärderingar där relevansen och tillförlitligheten hos olika testmetoder undersökts. ECVAM har även bedrivit forskning om nya metoder och utvecklat olika tester.

Tre toxikologiska testmetoder har genomgått formella utvärderingar i ECVAM:s regi. Dessa omfattar en metod för testning av kemikaliers s.k. fototoxicitet. Fototoxicitet innebär en skada som orsakas av en substans då den exponeras för solljus. Vidare har två metoder för att mäta kemikaliers hudskadande förmåga utvärderats. Metoderna har nu godkänts inom EU och behandling pågår inom OECD för att införliva dem i organisationens riktlinjer för testning.

Ett exempel på ECVAM:s betydelse är kommissionens förslag till ändring för sjunde gången av rådets direktiv 76/768/EEG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kosmetiska produkter. I förslaget anges ECVAM:s roll i utvärderingen av alternativa metoder. Förslaget innebär bl.a. att förbud mot användning av djur för kosmetikatestning införs successivt i takt med att alternativa metoder validerats eller erkänts som vetenskapliga av ECVAM och som godtagits av ECVAM:s vetenskapliga rådgivande kommitté.

Det är enligt min mening viktigt att forskningen inte enbart ägnar sig åt att finna alternativ till redan existerande procedurer utan, som all annan forskning, koncentrerar sig på att ta fram ny kunskap och tillämpa denna inom områden där forskningen expanderar och på nya problemställningar. Endast på det sättet kan vi tillse att djurförsök med tiden behövs i allt mindre grad. Om ECVAM i allt större omfattning kommer att medverka till detta kan jag inte se det som annat än positivt. Frågor om livsmedelssäkerhet är en fråga som enligt min uppfattning kommer att vara allt viktigare i framtiden. Behovet av vetenskapliga testmetoder inom detta område kommer därför sannolikt att öka. Det är viktigt att alternativa metoder utvecklas även inom detta område.

Självklart är min uppfattning att det arbete som ECVAM gjort beträffande utvärdering av alternativa metoder till djurförsök bör fortsätta. Jag har försäkrat mig om att både inom ECVAM:s vetenskapliga rådgivande kommitté och inom den kommissionsarbetsgrupp som arbetar med direktiv 86/609/EEG kommer svenska delegater att ta upp frågan om ECVAM:s framtida inriktning.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.