Till innehåll på sidan

Ökat småföretagande och konsumentintresset

Skriftlig fråga 2006/07:603 av Pilsäter, Karin (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-07
Anmäld
2007-02-13
Besvarad
2007-02-14
Svar anmält
2007-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 februari

Fråga

2006/07:603 Ökat småföretagande och konsumentintresset

av Karin Pilsäter (fp)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Förnyelse av livsmedelsproduktion, såväl råvaror som förädling, är en viktig möjlighet till livskraftigt företagande på landsbygden. Samtidigt är det från konsumentsynpunkt ett värdefullt tillskott till valmöjligheterna att mindre producenter med varierat utbud ges möjlighet att nå fram till konsumenten. Detta förutsätter dock fritt tillträde till marknaden vad gäller såväl råvaror som förädlade livsmedel. Konkurrensen på detta område är i flera led dock starkt begränsad genom stora aktörers marknadsdominans. Ett konkret och aktuellt exempel på detta är Scan, som genom sin marknadsledande ställning i två led, såväl vad gäller slakterier som distribution av produkterna till grossist och detaljist, effektivt kan förhindra uppstickare att växa och bli konkurrenter genom att till exempel inte vilja teckna avtal om normala leveransgarantier till sådana småföretag.

Beträffande just slakterier ger reglerna om förbud mot långa djurtransporter – vilka borde vara ännu skarpare! – en betydligt mer dominerande ställning än vad som i förstone kan synas gälla.

Mot denna bakgrund vill jag fråga näringsministern om hon är beredd att vidta åtgärder för att förstärka konkurrensen på svenska livsmedels inhemska råvarumarknad.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:603 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 14 februari

Svar på frågorna

2006/07:603 Ökat småföretagande och konsumentintresset

2006/07:628 Konsumentperspektiv för fungerande konkurrens

Näringsminister Maud Olofsson

Karin Pilsäter har frågat mig om jag är beredd att vidta åtgärder för att förstärka råvarukonkurrensen för inhemska livsmedel.

Annika Qarlsson har frågat statsrådet Sabuni vilka åtgärder hon avser att vidta för att kontrollera att konkurrensen inom livsmedelsbranschen fungerar tillfredsställande.

I egenskap av näringsminister med ansvar för konkurrensfrågor ankommer det på mig att svara på dessa frågor. Jag vill inledningsvis, liksom Karin Pilsäter påpekar, understryka att  förädlingen av råvaror och förnyelse av livsmedelsproduktionen är en viktig del av ett livskraftigt företagande på landsbygden. Genom att hitta och ta till vara nya idéer och möjligheter till produktion, förädling och distribution kan även de mindre företagen växa och bli starkare. Detta är till gagn för mångfalden och berikar ett större utbud vilket i slutändan gynnar konsumenterna.

Det är i detta sammanhang glädjande att kunna konstatera att dagligvaruhandeln sedan ett antal år tillbaka kännetecknas av en tilltagande konkurrens. Konkurrensverket konstaterar i rapporten Konkurrensen i Sverige 2006 att dagligvaror sedan mitten av 1990-talet blivit relativt sett billigare. Priset på livsmedel och alkoholfria drycker har sjunkit med närmare 10 procent jämfört med den allmänna prisutvecklingen. Konkurrensverket konstaterar vidare att det bland företag inom områdena för slakt, styckning och vidareförädling av charkprodukter i Sverige pågår en strukturomvandling bland annat till följd av ökad internationell konkurrens. Livsmedelsverket har medel som kan användas för att förbättra villkoren för småskaliga slakterier.

Även om marknaderna för produktion och försäljning av livsmedel är  öppna för etablering av nya företag så kan det finnas inträdeshinder som kan hämma nyetablering och begränsa konkurrensen. Det är därför viktigt att kontinuerligt arbeta för att sänka inträdesbarriärer och stimulera konkurrensen på olika sätt. Konkurrensverkets arbete är en viktig del i förverkligandet av regeringens konkurrenspolitik. Det är Konkurrensverkets uppgift att beivra överträdelser av konkurrenslagen såsom karteller och missbruk av en dominerande ställning. Verket ingriper även mot företagskoncentrationer som kan leda till en konkurrensbegränsande ställning på marknaden.

En relativt sett stor del av utgifterna i ett genomsnittligt hushåll i Sverige går till livsmedel och det gör att utvecklingen på livsmedelsmarknaden har en stor betydelse för konsumenterna. Jag kommer därför även i fortsättningen att noga följa denna marknad.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.