Till innehåll på sidan

Ökat tryck mot det fria ordet i Belarus (Vitryssland)

Skriftlig fråga 2009/10:677 av Wigström i Göteborg, Cecilia (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2010-03-26
Inlämnad
2010-03-26
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2010-04-07
Svar anmält
2010-04-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 mars

Fråga

2009/10:677 Ökat tryck mot det fria ordet i Belarus (Vitryssland)

av Cecilia Wigström i Göteborg (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den senaste tiden har mediefriheten i Belarus hotats ytterligare. I januari varnades det vitryska oberoende journalistförbundet BAZJ av justitieministeriet och en överklagan till Högsta domstolen har just avslagits. Om varningen står sig, även efter överklagan till högsta domstolens ordförande, innebär det att de belarusiska myndigheterna enkelt kan ogiltigförklara organisationen genom att utfärda ännu en varning inom loppet av ett år. Myndigheterna har också den 16 mars gjort husrannsakningar mot flera kvinnliga journalister samt de två redaktionerna Narodnaja Volja och webbtidningen Charter 97.

I februari kom därtill ett presidentdekret om att införa reglering av all Internetanvändning i landet från den 1 juli i år. Internetleverantörer ska bli skyldiga att hålla register över sina kunder, vilken utrustning de använder samt vilka Internetsidor de tittar på. Den som besöker Internetkaféer kommer vidare att avkrävas legitimation och registreras. De statliga myndigheterna ges också makten att stänga ner Internetsidor som de anser förmedlar olagligt innehåll.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att Belarus ska respektera internationella konventioner vad gäller yttrande- och mediefrihet?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:677 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 7 april

Svar på fråga

2009/10:677 Ökat tryck mot det fria ordet i Belarus (Vitryssland)

Utrikesminister Carl Bildt

Cecilia Wigström i Göteborg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Vitryssland ska respektera internationella konventioner vad gäller yttrande- och mediefrihet.

Regeringen ser med oro på utvecklingen vad gäller yttrandefrihet i Vitryssland. Frågan tas regelbundet upp med vitryska företrädare på alla nivåer. Sverige bedriver sedan länge ett omfattande utvecklingssamarbete med Vitryssland som syftar till att främja demokratisk utveckling och ökad respekt för de mänskliga rättigheterna.

Sverige verkar dels nationellt, dels genom EU för att påverka utvecklingen i Vitryssland. EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Catherine Ashton, har i ett uttalande nyligen uttryckt oro över senaste tidens trakasserier mot företrädare för fria medier, det civila samhället och den politiska oppositionen i Vitryssland, samt uppmanat de vitryska myndigheterna att vidta åtgärder för att åstadkomma förändring. EU har inom ramen för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) vid flertalet tillfällen tagit upp frågan om vitrysk efterlevnad av internationella åtaganden avseende mänskliga rättigheter.

År 2009 inrättade EU en så kallad MR-dialog med Vitryssland. Dialogen ger möjlighet att på ett systematiskt sätt diskutera vitrysk efterlevnad av internationella konventioner avseende mänskliga rättigheter, inklusive yttrandefrihet. Inom ramen för Östliga partnerskapet där Vitryssland ingår uppmärksammas även partnerländernas respekt för mänskliga rättigheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.