Olagliga sprängningar i Sverige

Skriftlig fråga 2020/21:3391 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-07-30
Överlämnad
2021-07-30
Besvarad
2021-08-13
Sista svarsdatum
2021-08-13
Svarsdatum
2021-08-13
Anmäld
2021-08-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Tidningen Bulletin har gått igenom statistiken från polisen gällande antalet sprängningar samt förberedelse och försök till sprängningar i Sverige för det första halvåret i år.

Bulletin skriver att maj månad var den hittills värsta månaden när det gäller sprängningar i Sverige, då genomfördes elva sprängningar, fem förberedelser och två försök. När det gäller förberedelse till sprängning är mars i topp med nio förberedelser.

Sedan polisen började att rapportera statistik, 2018, på antalet sprängningar i Sverige ökade sprängningarna markant 2019 för att sedan minska något under 2020. Trenden håller i sig för 2021, än så länge. Hittills har, förutom i juli 2021, 378 olagliga sprängningar, 256 förberedelser och 58 försök till sprängningar genomförts

Det tycks som om regeringens olika försök till åtgärder för att stävja brottsutvecklingen i landet hittills varit verkningslösa, vilket jag i åtskilliga tidigare frågor också pekat på.

Mot den bakgrunden har jag följande fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Har ministern några nya och effektiva åtgärder att föreslå för att minska och förhindra olagliga sprängningar i vårt land?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3391 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/02817 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3391 av Björn Söder (SD)

Olagliga sprängningar i Sverige

Björn Söder har frågat mig om jag har några nya och effektiva åtgärder att föreslå för att minska och förhindra olagliga sprängningar i vårt land.

Att motverka den grova kriminaliteten och användningen av sprängmedel är en högt prioriterad fråga för regeringen. Rättsväsendet har fått både nya verktyg och ökade resurser för detta ändamål.

Statistiken ger indikationer på en nedgång i antalet anmälda fall av allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning. Jämfört med 2019 så minskade antalet något under 2020. Preliminär statistik för 2020 och 2021 visar en minskning från 114 till 89 fall under januari–juni. Knappt hälften av de anmälda brotten under första halvåret 2021 var fullbordade brott. Därtill minskade antalet skjutningar från 208 till 180 under januari–juli 2021, jämfört med samma period i fjol. Men antalet anmälda brott ligger fortfarande på en hög nivå och det går ännu inte att säga om det är en bestående nedgång vi ser.

Som jag tidigare har redovisat i svar på riksdagsfråga från Björn Söder, så bedriver regeringen ett omfattande arbete för att minska både tillgång och efterfrågan när det gäller illegala sprängmedel.

Den 24 mars i år beslutade regeringen om propositionen Skärpt kontroll över explosiva varor. De lagändringar som regeringen föreslog trädde i kraft den 1 augusti och syftar till att stärka kontrollen över dem som befattar sig med explosiva varor och motverka att kriminella i en ökad utsträckning använder dessa varor. Lagändringarna innebär bland annat att tillståndsprövningen blir mer ingående och att regleringen av möjligheten att återkalla tillstånd förtydligas och utökas.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har fått flera regeringsuppdrag som bland annat tar sikte på att utveckla kommunernas arbete med tillstånd och tillsyn gällande sprängämnen, tändämnen och sprängkapslar, se över metoder för märkning av civila sprängmedel samt inrätta och ansvara för ett nationellt forum för sprängämnessäkerhet.

För att kunna möta problemen med illegala sprängningar krävs även utvecklad samverkan mellan myndigheter. I november 2019 fick därför sex myndigheter i uppdrag att öka samhällets förmåga att hantera explosiva varor och den illegala användningen av dessa. Ett konkret resultat av uppdraget är etableringen av ett nationellt bombdatacenter som ska öka förmågan att förebygga, förhindra och hantera sprängningar.

Utöver de särskilda insatser som görs för att motverka sprängningar genomför regeringen det mest omfattande programmet mot gängkriminalitet någonsin i Sverige som omfattar bland annat brottsbekämpning, påföljder och förebyggande av brott. Regeringens arbete mot den grova kriminaliteten fortsätter således med oförminskad kraft.

Stockholm den 13 augusti 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.