olämpliga polisstuderande

Skriftlig fråga 2000/01:603 av Fransson, Sonja (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-01-30
Anmäld
2001-02-06
Besvarad
2001-02-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 januari

Fråga 2000/01:603

av Sonja Fransson (s) till utbildningsminister Thomas Östros om olämpliga polisstuderande

"Lägg ned större omsorg i urvalet av poliselever och höj polisyrkets status" säger professor Hubert Locke vid University of Washington som arbetat i över 30 år med att bekämpa rasism inom den amerikanska poliskåren. Det skulle innebära att de värderingar som strider mot vår lagstiftning och vårt synsätt i Sverige, som fyra poliser gett uttryck för vid Polishögskolan i Stockholm häromveckan, inte skulle kunna bli antagna.

Det förvånar inte enbart professor H Locke utan också mig, att dessa personer med värderingar som så uppenbart gör dem olämpliga som poliser har sluppit igenom i de intervjuer som görs vid antagningen.

Dessa intervjuer måste dessutom kompletteras med tydliga regler som gör det möjligt att avstänga personer med diskriminerade åsikter från utbildningen, om dessa åsikter framkommer först senare.

Vi måste inse att polisen har en oerhörd makt i utövandet av sitt yrke, det är fruktansvärt om nyutbildade poliser med kraftfullt diskriminerande åsikter använder denna makt i fel syfte. Vad vi behöver är kloka poliser med en humanistisk syn och ett samhällsengagemang, vilket säkerligen de flesta studenter på Polishögskolan också har.

Min fråga till ministern är därför:

Vad avser ministern göra för att förhindra att personer med diskriminerande åsikter ges tillfälle att genomgå polisutbildningen i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:603 besvarad av

den 7 februari

Svar på fråga 2000/01:603 om olämpliga polisstuderande

Justitieminister Thomas Bodström

Sonja Fransson har frågat vad utbildningsministern avser göra för att förhindra att personer med diskriminerande åsikter ger tillfälle att genomgå polisutbildning i Sverige.

Eftersom frågan särskilt gäller utbildning vid Polishögskolan faller den inom Justitiedepartementets område och det ankommer på mig som justitieminister att besvara den.

Frågan har ställts mot bakgrund av uppgifter i medierna om att polisstuderande har betett sig olämpligt och uttalat sig nedvärderande och kränkande om kvinnor, homosexuella och invandrare.

Ansvarsfördelningen mellan regeringen och myndigheterna innebär att jag som justitieminister är förhindrad att vidta några åtgärder eller i övrigt kommentera enskilda ärenden vid någon myndighet.

I ett svar den 31 januari i år besvarade jag fyra liknande frågor.

I det svaret förklarade jag att polisen i en demokratisk rättsstat har en nyckelroll för att värna medborgarnas trygghet och att medborgarna har rätt att ställa särskilt höga krav på etik, moral och värderingar hos den som är polis. Jag underströk också att de höga krav som ställs på polisen självklart måste prägla rekryteringen av studenter till Polishögskolan och innehållet i utbildningen.

Som jag också framhöll är det Rikspolisstyrelsen som ansvarar för rekryteringen av polisstuderande och innehållet i polisutbildningen, samt för att följa upp resultaten och vidta de åtgärder som behövs för att nya poliser ska uppfylla de krav som ställs.

Ytterst måste Polishögskolan, som formellt är en del av Rikspolisstyrelsen, ha befogenheter att ingripa mot studenter som genom kränkande beteende eller på annat sätt visar sig olämpliga för fortsatt utbildning. Som framgår av polisutbildningsförordningen (1999:740) får Rikspolisstyrelsen besluta att varna eller avskilja en student från polisutbildningen.

Jag avser att noga följa den fortsatta tillämpningen av dessa bestämmelser. Det ankommer också på Rikspolisstyrelsen att till regeringen anmäla om det uppstår behov av att förändra bestämmelserna om varning och avskiljande.

Om det framkommer att det nuvarande regelverket inte ger Polishögskolan tillräckliga befogenheter att vidta adekvata åtgärder mot studenter som visar sig olämpliga för fortsatt utbildning är jag beredd att ta initiativ till nödvändiga regelförändringar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.