Omfattningen av bostadsbyggandet

Skriftlig fråga 2010/11:108 av Moberg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-11-24
Anmäld
2010-11-25
Besvarad
2010-12-01
Svar anmält
2010-12-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 november

Fråga

2010/11:108 Omfattningen på bostadsbyggandet

av Carina Moberg (S)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

Nyligen hade jag möjlighet att lyssna till en föredragning av landshövdingen i Stockholms län angående läget på bostadsmarknaden. Det var verkligen en svart bild som tecknades. Bostadsbyggandet täcker i dag endast en tredjedel av det verkliga behovet.

Länsstyrelsen bedömer att det kommer att påbörjas knappt 7 000 bostäder detta år och 8 000 nästa år. Ett årligt tillskott på ca 13 000 bostäder behövs för att antalet bostäder ska svara mot länets befolkningsökning. Nästan samtliga kommuner i länet uppger att det råder brist på hyresrätter och hälften av kommunerna uppger att det råder brist på bostadsrätter. De grupper som har särskilt svårt att få en bostad är naturligtvis ungdomar och personer som nyligen fått uppehållstillstånd. Jag utgår från att statsrådet är väl bekant med situationen.

Eftersom det inte är möjligt att föra en mer passiv bostadspolitik än den som regeringen summerat till de senaste fyra åren blir min förhoppningsfulla fråga till statsrådet:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att ge kommuner och byggherrar i Stockholms län bättre förutsättningar till ett bostadsbyggande på en hög och jämn nivå i hela Stockholms län?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:108 besvarad av Statsrådet Stefan Attefall

den 1 december

Svar på fråga

2010/11:108 Omfattningen av bostadsbyggandet

Statsrådet Stefan Attefall

Carina Moberg har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att ge kommuner och byggherrar i Stockholms län bättre förutsättningar till ett bostadsbyggande på en hög och jämn nivå i hela Stockholms län.

Jag är enig med frågeställaren om att bostadsbyggandet behöver öka både i Stockholm och i övriga tillväxtregioner i Sverige. Det har byggts alldeles för få bostäder i Sverige sedan 90-talets början. Jag håller däremot inte med frågeställaren om att bostadspolitiken var passiv under förra mandatperioden. Om en månad, den 1 januari 2011, träder den nya lagstiftningen kring allmännyttan och hyressättningen i kraft. Det nya regelverket har brett stöd och skapar därför långsiktigt stabila spelregler på denna marknad, vilket också skapar bättre förutsättningar för nyproduktion. Det är en av flera insatser som gjorts under mandatperioden.

Hyresbostadsbyggandet i Stockholms län har ökat sedan 2007 och ligger nu på samma nivå som under mitten av decenniet. Oron för att regeringens strategi med att skapa långsiktigt hållbara förutsättningar för bostadsbyggandet genom att bland annat ta bort stöd för hyresbostadsbyggande skulle minska bostadsbyggandet har visat sig vara obefogad.

Under den period med kraftig befolkningsökning som Stockholmsregionen nu är inne i, är det viktigt att utnyttja det befintliga beståndet fullt ut. Det är viktigt att ha i åtanke att de bostäder som påbörjas nu inte kommer att stå färdiga förrän om ett par år och kan först då ge reell effekt på bostadsmarkanden. Tidigare under mandatperioden höjdes schablonavdraget för den som hyr ut hela eller delar av sin bostad från 4 000 till 12 000 kronor per år. I budgetpropositionen för 2011 föreslås en ytterligare höjning av avdraget till 18 000 kronor per år.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.