Till innehåll på sidan

Omförhandling av EU:s handelsavtal med Marocko

Skriftlig fråga 2016/17:1480 av Lotta Johnsson Fornarve (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-23
Överlämnad
2017-05-24
Anmäld
2017-05-29
Svarsdatum
2017-06-07
Sista svarsdatum
2017-06-07
Besvarad
2017-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

I en historisk dom från den 21 december förra året slog EU-domstolen fast att Västsahara och Marocko är två separata områden och att Marocko inte har någon rätt till Västsahara eller dess naturresurser. Domstolen fastställde att EU:s associeringsavtal med Marocko samt frihandelsavtal för fiske- och jordbruksprodukter inte innefattar Västsahara. Domstolen slog också fast att Västsaharas folk måste ge sitt samtycke till handelsavtal som gäller Västsaharas territorium och att den legitima representanten för Västsaharas folk är Polisario.

Mot bakgrund av denna dom vill nu EU-kommissionen omförhandla avtalen med Marocko för att inkludera Västsahara, som ockuperas av Marocko i strid med internationell rätt. En stor del av det västsahariska folket bor sedan 40 år tillbaka under svåra förhållanden i flyktingläger i Saharaöknen där det humanitära biståndet minskar för varje år och där de inte får tillgång till sina naturresurser. I ockuperat område lever västsaharier under starkt förtryck, och utländska observatörer, journalister och EU-parlamentariker tillåts inte åka in i området.

Medlemsländerna ska nu besvara EU-kommissionens begäran om att få mandat att omförhandla avtalen. Kommissionen ska ha bett uteslutande om ett mandat för förhandlingar med Marocko och inte med Polisario, som representerar Västsaharas folk. Domen har klargjort att det är Västsaharas folk (people) som måste ge sitt samtycke till handelsavtal som gäller Västsahara, vilket skiljer sig från befolkningen eller lokalbefolkningen (population) i Västsahara, som skulle kunna utgöras av marockanska bosättare.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

 

Avser statsrådet att godta att EU-kommissionen förhandlar med Marocko om handelsavtal som inkluderar Västsaharas territorium, som Marocko håller under ockupation, och har statsrådet begärt att kommissionen söker Polisarios tillstånd om Västsahara ska ingå, i enlighet med EU-domstolens dom?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1480 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1480 av Lotta Johnsson Fornarve (V) Omförhandling av EU:s handelsavtal med Marocko

Lotta Johnsson Fornarve har frågat EU- och handelsministern om regeringen avser godta att EU-kommissionen förhandlar med Marocko om handelsavtal som inkluderar Västsaharas territorium. Lotta Johnsson Fornarve har vidare frågat om regeringen har begärt att kommissionen söker Polisarios tillstånd om Västsahara ska inbegripas, i enlighet med EU-domstolens avgörande. Frågan har överlämnats till mig.

Regeringen godkände den 29 maj det förhandlingsmandat som Europeiska utrikestjänsten EEAS och kommissionen presenterat i syfte att EU och Marocko ska ingå ett tilläggsavtal till associationsavtalet som omfattar handel med Västsaharas territorium. I samband med att regeringen sade ja till att rådet antog förhandlingsmandatet gjorde Sverige en nationell förklaring om att ett framtida avtal måste respektera folkrätten, inklusive EU-domstolens uttalanden i mål C-104/16 P rörande det västsahariska folkets samtycke.

Förhandlingsmandatet tydliggör att ett framtida avtal ska vara i linje med domstolens dom och folkrättsliga krav. Sverige har också fått med skrivningar i mandatet om transparens och medlemsstaternas insyn i förhandlingarna mellan EU och Marocko, vilket ökar Sveriges möjligheter att påverka förhandlingarna. Regeringens ställningstagande den 29 maj gäller själva förhandlingsmandatet. En förutsättning för att Sverige ska kunna ställa sig bakom ett framtida avtal mellan EU och Marocko är att detta respekterar folkrätten, inklusive domen från EU-domstolen.

Stockholm den 7 juni 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.