omförhandlingen av EU:s cirkulationsdirektiv

Skriftlig fråga 2003/04:1310 av Larsson, Maria (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-06-04
Besvarad
2004-06-09
Svar anmält
2004-06-14
Anmäld
2004-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 juni

Fråga 2003/04:1310

av Maria Larsson (kd) till finansminister Bosse Ringholm om omförhandlingen av EU:s cirkulationsdirektiv

Europeiska kommissionen har nyligen presenterat en rapport med förslag till ändringar i det så kallade cirkulationsdirektivet (92/12/EEG). Det är en undantagsbestämmelse i detta direktiv som tidigare gjort det möjligt för Sverige att ha låga införselkvoter för alkohol.

Bland annat föreslår kommissionen nu att de referensramar som utgör en utgångspunkt för hur mycket alkohol en privatperson kan föra in i Sverige efter en utlandsresa helt ska slopas. Detta skulle ytterligare försvåra för Sverige att driva en restriktiv alkoholpolitik.

Fram till dess regeringen förhandlade bort det undantag Sverige fick vid medlemskapsförhandlingarna var det tillåtet att föra in en liter sprit eller tre liter starkvin, fem liter vin och femton liter öl. Efter en omställningsperiod får man i dag föra in mer än två gånger den genomsnittliga årskonsumtionen.

Enligt EU:s bestämmelser måste förändringar i cirkulationsdirektivet beslutas i enhällighet. Detta ger Sverige ett tillfälle att sätta hårt mot hårt för att åter igen föra in bestämmelser i direktivet som gör det möjligt för oss, och andra länder, att tillämpa striktare införselregler för alkohol.

Avser finansministern att ställa sig bakom en uppgörelse i ministerrådet om ett förändrat cirkulationsdirektiv även om Sverige inte ges möjlighet att införa mer restriktiva införselkvoter för alkohol eller kommer ministern att använda det veto Sverige har i frågan?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1310 besvarad av

den 9 juni

Svar på fråga 2003/04:1310 om omförhandlingen av EU:s cirkulationsdirektiv

Finansminister Bosse Ringholm

Maria Larsson har frågat mig om jag avser att ställa mig bakom en uppgörelse i ministerrådet om ett förändrat cirkulationsdirektiv även om Sverige inte ges möjlighet att införa mer restriktiva införselkvoter för alkohol eller om jag kommer att använda det veto Sverige har i frågan.

I början av april 2004 presenterade kommissionen en rapport med direktivändringsförslag angående artikel 7 @ 10 i direktiv 92/12/EEG, det så kallade cirkulationsdirektivet. Rapporten behandlar beskattningsregler för harmoniserade punktskattepliktiga varor som har beskattats i en medlemsstat och förs in till en annan medlemsstat. Det är positivt att kommissionen nu har kommit med en översyn av dessa artiklar i direktivet eftersom dessa är otydliga och svårtillämpade. Ändringsförslagen förtydligar reglerna. Dessutom föreslår kommissionen bland annat att de så kallade indikativa nivåerna som anges i cirkulationsdirektivet för privat införsel av alkohol och tobak ska slopas.

Enligt de regler som allmänt gäller inom EU ska privata inköp av alkohol beskattas i inköpslandet. Kommersiell handel med dessa varor ska beskattas i den medlemsstat där varorna slutligen konsumeras. En privatperson har således rätt att ta med sig alkoholdrycker, avsedda för eget bruk, inköpta i en annan medlemsstat utan att någon ytterligare punktskatt tas ut i hemlandet. Om varorna tas in för kommersiella ändamål i hemlandet ska däremot punktskatt alltid betalas där.

För att avgöra om det är fråga om införsel för kommersiella ändamål ska enligt cirkulationsdirektivet bland annat mängden varor beaktas. Medlemsstaterna får använda sig av indikativa nivåer uteslutande till ledning för bedömningen av om varorna är avsedda för kommersiella ändamål. De indikativa nivåerna beträffande alkoholvaror får då inte sättas lägre än 10 liter spritdrycker, 20 liter mellanklassprodukter, 90 liter vin (varav högst 60 liter mousserande) och 110 liter öl.

De indikativa nivåerna är inga tillåtna kvoter för privatinförsel utan ett hjälpmedel till ledning för att avgöra om införseln är privat eller kommersiell och därmed i vilken medlemsstat beskattningen ska ske. Dessa nivåer är alltså rättsligt inga införselkvoter som alltid medför rätt att obeskattat ta in dessa mängder alkohol i landet, vilket ibland påstås. Om en tullmyndighet fastställer att införsel av mindre kvantiteter är avsedd för kommersiella ändamål ska beskattning ske i införsellandet. Är införseln avsedd för privat bruk ska varorna inte beskattas i hemlandet utan endast i inköpslandet. Det avgörande för beskattningen är om det är en kommersiell eller privat införsel, vilket också överensstämmer med den inställning som accepterats av Skatteverket, Tullverket och svenska domstolar.

Det införselundantag som Sverige hade innebar att en privatperson hade rätt att för privat bruk ta in angivna mängder alkohol utan att skatt togs ut även i Sverige. Om en privatperson tog in större mängder alkohol än angivna kvoter för privat bruk hade Sverige rätt att även ta ut svensk skatt på dessa varor. Detta var den reella innebörden av vårt införselundantag. Införsel för privat bruk var inte begränsad men Sverige hade möjlighet att över de angivna kvoterna beskatta en vara som redan var beskattad i en annan medlemsstat.

För att Sverige ska kunna få ett nytt undantag från gällande EU-regler om privatinförsel av alkohol krävs att kommissionen lägger fram ett sådant förslag om ändring i cirkulationsdirektivet samt att medlemsstaterna enhälligt beslutar om ett sådant undantag. Min bedömning är att detta inte är realistiskt. Om Sverige, såsom Kristdemokraterna vill, i strid mot EG-rätten ensidigt skulle återinföra de ursprungliga införselkvoterna som vi hade i vårt införselundantag skulle Sverige efter en kort tid fällas av EG-domstolen med eventuella skadeståndsanspråk som följd. Vi skulle då inte ha vunnit något. Med en sådan åtgärd tar man enligt min mening inte något ansvar.

Det är emellertid av yttersta vikt att vi får till stånd en gemensam europeisk syn på alkoholfrågan @ att alkoholen inte är vilken vara som helst. Det är därför viktigt att diskutera en gemenskapsstrategi för att minska alkoholrelaterade skador inom unionen. Alkoholfrågan måste få mera tonvikt på konsekvenser för folkhälsan och mindre på konsekvenser för jordbruks- och näringspolitiken.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.