omhändertagande av asylsökande

Skriftlig fråga 2001/02:938 av Björkman, Lars (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-21
Anmäld
2002-04-02
Besvarad
2002-04-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 mars

Fråga 2001/02:938

av Lars Björkman (m) till statsrådet Jan O Karlsson om omhändertagande av asylsökande

Den senaste tiden har strömmen av asylsökande ökat. I årets budget har Migrationsverket fått pengar för att kunna fatta beslut i 20 000 asylärenden men den aktuella prognosen pekar i dag på att det kommer 30 000 asylsökande under året. Dessutom finns det 17 600 öppna asylärenden kvar från förra året där människor fortfarande väntar på beslut.

Flyktingförläggningarna är nu så fulla att Migrationsverket förlägger asylsökande i tomma lägenheter på olika håll i landet, så också i Ulricehamn i mitt hemlän. Därifrån kan jag konstatera att omhändertagandet många gånger inte uppfyller humanitetens krav. Personer med kroniska sjukdomar, och psykiska tillstånd som inte är akuta, får exempelvis ingen läkarhjälp. Jag har mycket svårt att acceptera att en hjärtsjuk inte kan få hjälp med livsnödvändig medicin eller att den som på grund av traumatiska upplevelser inte kunnat sova på flera månader inte får möjlighet att träffa en läkare.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att alla asylsökande ska beredas ett mottagande som står i samklang med humanitetens krav?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:938 besvarad av

den 3 april

Svar på fråga 2001/02:938 om omhändertagande av asylsökande

Statsrådet Jan O Karlsson

Lars Björkman har frågat mig vilka åtgärder regeringen ämnar vidta för att alla asylsökande ska beredas ett mottagande som står i samklang med humanitetens krav.

Ett väl fungerande och humant mottagande där den asylsökande bemöts med respekt för sin integritet samt förmåga och vilja att ta ansvar för sig själv och sin familj är centrala element i svensk flyktingpolitik. De asylsökande ges därför inom ramen för Migrationsverkets mottagandesystem möjlighet att välja att antingen ordna bostad på egen hand, s.k. eget boende, eller bo på någon av verkets anläggningar. När det gäller anläggningsboende sker detta många gånger i vanliga lägenheter med självhushåll.

För flertalet asylsökande handlar det inte om att bli omhändertagna under den tid asylansökan prövas. De personer som lider av sjukdom eller sviterna av traumatiska upplevelser ska naturligtvis få det stöd och den hjälp som de kan behöva. Hälso- och sjukvården för asylsökande m.fl. regleras i en särskild överenskommelse mellan staten och Landstingsförbundet. Denna överenskommelse går utöver landstingens skyldigheter enligt hälso- och sjukvårdslagen. Överenskommelsen innebär att landstingen ska ge vuxna asylsökande omedelbar hälso- och sjukvård samt tandvård och sådan hälso- och sjukvård samt tandvård som inte kan anstå. I denna vård ingår naturligtvis livsnödvändig medicin. Asylsökande som inte fyllt 18 år erhåller samma hälso- och sjukvård som i Sverige bosatta barn. Staten lämnar ersättning till landstingen för denna vård. Vad som kan anses vara omedelbar vård får prövas från fall till fall av den behandlingsansvarige läkaren.

Jag utgår från att Migrationsverket, landstingen och andra aktörer gör sitt yttersta för att de asylsökande ska kunna erhålla en värdig vistelse i Sverige och mötas med respekt under den tid deras ärende prövas.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.