omhändertagande av djur

Skriftlig fråga 2001/02:1063 av Nisser, Per-Samuel (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-16
Anmäld
2002-04-23
Besvarad
2002-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 april

Fråga 2001/02:1063

av Per-Samuel Nisser (m) till justitieminister Thomas Bodström om omhändertagande av djur

Tyvärr händer det ibland att enskilda djurhållare inte sköter om sina djur på ett riktigt sätt. Orsakerna bottnar ofta i sociala problem. Djurskyddsinspektörer och veterinärer är de som har tillsyn och kontroll av djurhälsan.

När vanvård av djur leder till att djuren måste omhändertas är det polisen som sköter omhändertagandet. Det är också polisen som får ta ekonomiskt ansvar för uppstallning, skötsel och för foderkostnader. Detta i väntan på att djuren ska säljas eller slaktas. Det kan ta rätt lång tid innan man rättsligt kommit fram till hur det hela ska hanteras.

De kostnader som detta ansvar medför belastar närpolisområdets budget. Är det ett litet närpolisområde kan det bli en mycket kännbar kostnad som man naturligtvis inte kan budgetera i förväg. Det kan med andra ord ta stora resurser från annan polisiär verksamhet.

Dessa oförutsedda kostnader borde finansieras genom en samordnad central budget.

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att undvika de konsekvenser som uppstår när ett närpolisområde belastas av stora kostnader i samband med omhändertagande av djur?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1063 besvarad av

den 24 april

Svar på fråga 2001/02:1063 om omhändertagande av djur

Justitieminister Thomas Bodström

Per-Samuel Nisser har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att undvika de konsekvenser som uppstår när ett närpolisområde belastas av stora kostnader i samband med omhändertagande av djur.

Jag anser att en viktig grundprincip för polisverksamheten bör vara att i största möjliga utsträckning koncentrera verksamheten till att avse de centrala uppgifterna att förebygga och utreda brott.

I december 2000 beslutade regeringen att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att göra en översyn av polisens arbetsuppgifter. Utredaren ska bl.a. utreda och lämna förslag till ändringar så att polisen i ökad utsträckning kan koncentrera sig på sin centrala funktion att minska brottsligheten och öka människors trygghet (Polisverksamhetsutredningen, dir. 2000:105). Utredaren presenterade i november 2001 delbetänkandet Mot ökad koncentration @ förändring av polisens verksamhet (SOU 2001:87). I betänkandet diskuteras från principiella utgångspunkter bl.a. polisens uppgift att ta hand om djur. Utredningen anser att dessa djurskyddsuppgifter bör lyftas bort från polisen, eftersom de inte kräver ett sådant ordnings- och säkerhetstänkande som förutsätter polisiär kompetens. Delbetänkandet har remissbehandlats och bereds för närvarande inom Justitiedepartementet. Utredaren ska slutredovisa sina överväganden och förslag avseende de frågor som nu är aktuella senast den 1 juli 2002.

Polisverksamhetsutredningens arbete kommer att utgöra ett värdefullt underlag för regeringen för att bättre kunna överväga vilka förändringar som bör genomföras för att renodla polisverksamheten till att huvudsakligen avse polisens centrala funktion i samhället dvs. att minska brottsligheten och öka människors trygghet.

Jag vill framhålla att den satsning som regeringen nu gör på polisen kommer att förbättra polisens möjligheter att bedriva sin verksamhet. Jag vill också poängtera att regeringen givetvis avser att följa rättsväsendets verksamhet och resultat.

Resurserna till respektive polismyndighet fördelas inte av regeringen utan av Rikspolisstyrelsen. Fördelningen sker efter budgetdialoger mellan rikspolischefen och berörd länspolismästare.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.