Omhändertagande av freon

Skriftlig fråga 2005/06:1954 av Lindblad, Lars (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-07-26
Besvarad
2006-08-09
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 juli

Fråga 2005/06:1954 av Lars Lindblad (m) till statsrådet Lena Sommestad (s)

Omhändertagande av freon

Under sommaren utsätts vi för stora mängder UV-strålning. Det ozonskikt som skyddar mot strålningen över norra halvklotet är fortfarande så tunt att strålningen från rymden kan öka antalet hudcancerfall. En anledning till att skiktet är så tunt är utsläpp av freon som bryter bindningarna mellan syreatomerna. Freon finns i äldre kylskåp och kan vid otillräckligt omhändertagande läcka ut i atmosfären.

Det finns anläggningar som har kapacitet att återvinna mellan 80 och 100 % av freon från kyl och frys. Detta gäller långt ifrån alla och de finns långt ifrån i samtliga EU-länder. Därför finns det ett problem i att kyl och frys skrotas vid anläggningar som inte har tillfredsställande möjlighet att återvinna freonet.

Sedan flera år har Naturvårdsverket planerat att föreskriva återvinningsnivåer för omhändertagande av kylskåp och frysar. Dessa blir då också gällande vid export av kyl och frys för skrotning. Ännu har dock inga föreskrifter meddelats.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

När avser statsrådet att ge Naturvårdsverket direktiv så att ett tillfredsställande omhändertagande @ mer än 80 % @ av freon från skrotade kylskåp och frysar garanteras, såväl inom landet som vid export av uttjänta apparater?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1954 besvarad av

den 9 augusti

Svar på fråga 2005/06:1954 om omhändertagande av freon

Statsrådet Lena Sommestad

Lars Lindblad har frågat mig när jag avser att ge Naturvårdsverket direktiv så att ett tillfredsställande omhändertagande (mer än 80 %) av freon från skrotade kylskåp och frysar garanteras, såväl inom landet som vid export av uttjänta apparater.

Inledningsvis vill jag påtala att Sverige ligger långt framme när det gäller utfasningen av ozonnedbrytande ämnen och att utsläppen av dessa ämnen har minskat kraftigt i Sverige sedan slutet av 1980-talet. Att kasserade kylmöbler tas omhand på ett ur miljöskyddssynpunkt riktigt sätt är en viktig del i detta utfasningarbete.

Redan i dag finns krav i förordningen (2002:187) om ämnen som bryter ned ozonskiktet samt i Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1992:16). Av regelverket framgår att avfall som utgörs av kasserade kylskåp eller frysar ska hanteras på sådant sätt att ämnen som bryter ned ozonskiktet inte släpps ut. En anläggning för omhändertagande av sådant avfall betraktas som miljöfarlig verksamhet och kräver tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken. Export av förbrukade köldmedier, som innehåller något ämne som bryter ned ozonskiktet, kräver tillstånd från Naturvårdsverket och förutsätter att köldmediet kommer att tas om hand i mottagarlandet på ett miljömässigt fredställande sätt. Ansökningar om att föra ut förbrukade köldmedier granskas noggrant av Naturvårdsverket så att export endast sker till godkända anläggningar. Av en sådan ansökan ska framgå hur köldmediet kommer att tas om hand i mottagarlandet.

För att tydliggöra kraven på återvinning av ozonnedbrytande ämnen kommer Naturvårdsverket att revidera sina föreskrifter (köldmediekungörelsen) bland annat genom att ställa konkreta krav på återvinningsnivåer för att säkra ett godtagbart omhändertagande av kylskåp och frysar. På den direkta frågan om när jag avser att ge Naturvårdsverket nya direktiv är svaret att några sådana direktiv inte behövs eftersom Naturvårdsverket redan åtagit sig att revidera sina föreskrifter.

Låt mig slutligen meddela att regeringen i december 2005 har gett Naturvårdsverket i uppdrag att med utgångspunkt från den nationella avfallsplanen redovisa information om in- och utförsel av avfall till och från Sverige. Naturvårdsverket ska även göra en konsekvensbedömning av EU:s nya förordning om transport av avfall (EG/1013/2006) och om behov finns lämna förslag till kompletterande nationella regler i enlighet med de möjligheter som lämnas i denna förordning. Naturvårdsverket kan därmed inom ramen för uppdraget belysa eventuella behov av, och i vissa fall besluta om, ytterligare åtgärder för att säkerställa en miljömässigt god hantering vid export av avfall som innehåller ozonnedbrytande ämnen. Uppdraget ska redovisas våren 2007.

Regeringen har således redan vidtagit flera åtgärder när det gäller omhändertagandet av förbrukade köldmedier och Naturvårdsverket är införstådda med sitt åtagande att föreskriva återvinningsnivåer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.