Omläggning till klimateffektiva drivmedel

Skriftlig fråga 2019/20:169 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-10-11
Överlämnad
2019-10-12
Anmäld
2019-10-15
Sista svarsdatum
2019-10-23
Svarsdatum
2019-10-29
Besvarad
2019-10-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Sverige och världen står inför stora utmaningar när det gäller hur världens klimatpåverkan ska sänkas. Den nuvarande regeringen har höjt priserna på flera olika drivmedel för privatpersoner för att minska människors användande av drivmedel. Regeringen har flera gånger uttryckt sig kritiskt om användandet av fossila bränslen och talat om behovet av att minska konsumtionen av dessa. Samtidigt som regeringen tvingar människor att lägga om hela sin livsstil för att få ekonomin att gå ihop fortsätter statliga myndigheter att använda fossila bränslen. Både polis och kriminalvård använder sig av dieseldrivna fordon eftersom det inte finns några alternativ. De är alltså i samma situation som många privatpersoner och företagare i hantverksbranscher.

Det är möjligt att använda HVO-diesel för att köra fossilfritt, vilket många gör redan i dag, men enligt uppgift gör inte våra statliga myndigheter det i någon större utsträckning.

När samhället i stort behöver göra stora förändringar i sin förda politik och regeringen kontinuerligt fortsätter att prata om att Sverige ska vara ett exempel som andra länder kan ta efter är det rimligt att staten också ligger i framkant i Sverige.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vilken typ av åtgärder avser ministern att vidta för att exempelvis myndigheter ska köra fossilfritt med HVO, och i vilken utsträckning instrueras myndigheterna att göra detta i dag?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:169 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)



M2019/01822/S

Miljödepartementet

Miljö- och klimatministern samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:169 av Lars Beckman (M) Omläggning till klimateffektiva drivmedel

Lars Beckman har frågat mig vilken typ av åtgärder jag avser att vidta för att exempelvis myndigheter ska köra fossilfritt med HVO, och i vilken utsträckning myndigheterna instrueras att göra detta i dag.

Staten bör vara ett föredöme och föregå med gott exempel vad gäller att i möjligaste mån köra fossilfritt.

Sedan den 1 februari 2009 gäller förordningen (2009:1) om miljö- och trafik-säkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor för myndigheter under regeringen. I förordningen uppställs miljökrav för myndigheters inköp, leasing och användning av bilar samt för upphandling av vissa vägtransporter. Enligt förordningen ska bl.a. de personbilar som en myndighet köper in eller ingår leasingavtal om vara miljöbilar, såvida myndigheten inte har särskilda skäl. Vidare ska de bilar som en myndighet använder (dvs. även icke miljöbilar) och som kan drivas helt eller delvis med förnybara bränslen, i största möjliga ut-sträckning drivas med sådana bränslen. Regeringen ser för närvarande över hur miljökraven i den nämnda förordningen ska utformas för att kunna bidra till att det nationella miljömålet om minskade växthusgasutsläpp uppnås.

Bränslebytet som regeringen införde den 1 juli 2018 gör det obligatoriskt för drivmedelsleverantörer att minska klimatutsläppen från bensin och diesel genom att blanda in biodrivmedel. Denna så kallade reduktionsplikt gör att myndigheters fordon, precis som andra fordon, får en högre andel biobränslen och lägre utsläpp. I dag omfattas dessutom inte höginblandade och rena biodrivmedel, såsom ren HVO, av reduktionsplikten utan ges befrielse från energi- och koldioxidskatt. Skattebefrielsen utgör ett statsstöd som är godkänt till och med den 31 december 2020. Enligt januariavtalet ska successivt skärpta reduktionsnivåer införas för tiden efter 2020, med följden att inblandningen av biodrivmedel kommer att öka.

Förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter är också ett viktigt verktyg som innebär att 187 statliga myndigheter ska utveckla miljöledningssystem som följs upp varje år. Genom miljöledningssystemet kan miljöpåverkan avsevärt minskas. Enligt förordningen ska myndigheterna redovisa koldioxidutsläpp från tjänsteresor och energianvändning. De ska även redovisa miljökrav i sin upphandling. Genom upphandling finns stor potential att bidra till att nå miljö- och klimatmål. Myndigheter kan genom medvetna inköp välja fordon som kan köras på fossilfria drivmedel såsom ren HVO.

Regeringen har i den nationella upphandlingsstrategin slagit fast att Sverige ska vara ett föredöme när det gäller miljöanpassad offentlig upphandling och att
ett livscykelperspektiv bör beaktas. Den nya upphandlingslagstiftningen, bl.a. Lagen (2016:1145) om offentlig upphandling, ger större utrymme för att ställa miljö- och klimatkrav vid upphandling än tidigare. Upphandlingsmyndigheten arbetar med att utveckla kriterier för bl.a. drivmedel.

Som ett led i att fortsatt stärka det statliga arbetet har vi påbörjat en revidering av även förordningen om miljöledning i statliga myndigheter.

Inom ramen för det nationella miljömålssystemet har 26 nationella myndigheter och länsstyrelserna uppdrag från regeringen i sina instruktioner att bidra till att de nationella miljömålen nås. Några av de nationella målen är: Begränsad miljöpåverkan, Frisk luft, Bara naturlig försurning och Giftfri miljö. Myndigheterna redovisar årligen sitt miljömålsarbete.

Med detta hoppas jag att Lars Beckman har fått svar på sina frågor.

Stockholm den 29 oktober 2019

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.