Till innehåll på sidan

Omprioriteringar i Arbetsmiljöverkets verksamhet

Skriftlig fråga 2023/24:427 av Teresa Carvalho (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-12-19
Överlämnad
2023-12-20
Anmäld
2023-12-21
Svarsdatum
2024-01-03
Sista svarsdatum
2024-01-03
Besvarad
2024-01-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

År 2023 kan summeras som ett nattsvart år med fler dödsolyckor i arbetet än på många år. Denna trend syntes redan efter första halvåret. I augusti frågade jag ansvarigt statsråd vad regeringen avsåg att göra men fick dessvärre inga framåtsyftande svar.

Med anledning av den behövliga samhällsdebatten om dödsolyckorna har regeringen meddelat att Arbetsmiljöverket ska utföra fler fysiska oanmälda inspektioner. Det är givetvis mycket välkommet men till synes tandlöst då regeringen inte skjuter till resurser för att kunna anställa fler inspektörer.

Till SVT svarade myndighetens vikarierande generaldirektör den 16 december att det löser vi genom att omprioritera.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Paulina Brandberg:

 

Vad anser statsrådet att Arbetsmiljöverket bör göra mindre av till följd av att myndigheten ska prioritera fler fysiska oanmälda inspektioner, och avser statsrådet i regleringsbrev till Arbetsmiljöverket klargöra hur prioriteringar bör ske?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:427 besvarad av Statsrådet Paulina Brandberg (L)

A2023/ 01722 Arbetsmarknadsdepartementet Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:427 av Teresa Carvalho (S)
Omprioriteringar i Arbetsmiljöverkets verksamhet

Teresa Carvalho har frågat mig vad jag anser att Arbetsmiljöverket bör göra mindre av till följd av att myndigheten ska prioritera fler fysiska oanmälda inspektioner, och om jag avser att i regleringsbrev till Arbetsmiljöverket klargöra hur prioriteringar bör ske.

Det gångna året är ett mörkt år sett till antalet dödsolyckor på svenska arbetsplatser. Detta är självklart oacceptabelt. Ingen ska dö, bli skadad eller sjuk till följd av sitt arbete. Därför arbetar denna regering utifrån en noll-vision mot arbetsrelaterade dödsfall.

Regeringen har intensifierat arbetet mot arbetsplatsolyckor. Att det görs fler inspektioner är viktigt för att stärka kontrollen av arbetsmiljöarbetet ute på landets alla arbetsplatser. Men, det är fortsatt så att ansvaret för arbetsmiljön ligger på arbetsgivaren och den svenska arbetsmiljölagstiftningen bygger på att arbetsgivaren samverkar med arbetstagarna i syfte att åstadkomma en bra arbetsmiljö. Det är och kommer fortsatt att vara det systematiska och förebyggande arbetsmiljöarbetet som är grunden till en god arbetsmiljö. Det är också genom ett medvetet och systematiskt arbetsmiljöarbete med säkerheten i fokus som de allra flesta dödsolyckor kan förebyggas. Detta måste vara en naturlig del av verksamheten för alla arbetsgivare, såväl stora som små.

Regeringen har, som ett led i arbetet mot arbetsplatsolyckor, förlängt uppdraget för nio myndigheter att fortsätta samverka mot arbetslivskriminalitet och avser att nästa år återkomma med ett förnyat uppdrag (A2023/01693). Jag kommer även att kalla till mig representanter för parterna och andra relevanta aktörer för att diskutera vad respektive aktör kan göra för att vi ska få ner antalet arbetsrelaterade dödsolyckor.

I regleringsbrevet till Arbetsmiljöverket för 2024 har regeringen gett myndigheten som återrapporteringskrav att redovisa vilka åtgärder som vidtagits för att öka andelen oanmälda fysiska inspektioner. Redovisningen ska ske i samband med myndighetens årsredovisning för 2024. Arbetsmiljöverket, ytterst dess ledning, ansvarar för myndighetens verksamhet. Detta omfattar att göra prioriteringar inom anslag samt att kompetensförsörja och bemanna verksamheten på bästa sätt för att nå mål och följa ramar som riksdagen och regeringen har beslutat om.

Stockholm den 3 januari 2024

Paulina Brandberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.