omprövning av vattendomar

Skriftlig fråga 2002/03:346 av Thalén, Ingela (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-12-19
Anmäld
2002-12-19
Besvarad
2003-01-02
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-01-07
Svar anmält
2003-01-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 december

Fråga 2002/03:346

av Ingela Thalén (s) till miljöminister Lena Sommestad om omprövning av vattendomar

För att kunna bevara och återställa känsliga miljöer och biotoper kan det finnas anledning att pröva om gamla tillstånd avseende dikningsföretag är hinder för våtmarksanläggning.

Vattenkraftsregleringen har ibland också medfört att det inte finns någon väg för fisk att ta sig förbi vattenkraftverken. Där sådana finns är de inte alltid ändamålsenliga. Därför är det inte ovanligt att fisk skadas.

Tyvärr finns det oklarheter i lagstiftningen. Ska vägar för fisk kunna skapas förutsätter det att den vattendom som reglerar verksamheten kan omprövas. Om varken anordningar vidtagits eller villkor meddelats kan det ifrågasättas på vilken rättslig grund en omprövning kan göras till förmån för fiske.

Flera av dessa frågor har tidigare aktualiserats av Miljöbalkskommittén. Genomförandet av EU:s ramdirektiv för vatten kan också medföra behov av en översyn. Bostadsutskottet har också i sitt betänkande om naturresursfrågor och vattenrätt förutsatt att regeringen, utan särskilt tillkännagivande, tar initiativ till en översyn av reglerna för omprövning av vattendomar.

Med anledning av det jag ovan anfört vill jag fråga miljöministern:

När avser ministern att genomföra en översyn av regelverket för omprövning av vattendomar utifrån vad som beskrivs ovan?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:346 besvarad av

den 7 januari

Svar på fråga 2002/03:346 om omprövning av vattendomar

Miljöminister Lena Sommestad

Ingela Thalén har frågat mig när jag avser att genomföra en översyn av regelverket för omprövning av vattendomar.

Frågan har ställts mot bakgrund av att bostadsutskottet i betänkandet 2002/03:BoU3, Naturresursfrågor och vattenrätt, bland annat anför att det för att skydda fiskens vandringar bör finnas förbiflöden vid alla vattenkraftverk och att det därför enligt utskottets mening finns anledning att se över frågan om hur behovet av förbiflöden i befintliga vattenkraftverk kan tillgodoses och som en del i detta, hur ändamålsenliga reglerna för omprövning av vattendomar är i sammanhanget.

De i dag gällande reglerna om omprövning av vattendomar finns i 24 kap. miljöbalken. Av 24 kap. 5 § miljöbalken framgår att tillstånd och villkor för vattenverksamhet kan omprövas under en rad förutsättningar bland annat om det genom verksamheten uppkommit en olägenhet av någon betydelse som inte förutsågs när verksamheten tilläts. En ansökan om sådan omprövning får göras hos miljödomstol av Naturvårdsverket, Kammarkollegiet och berörd länsstyrelse.

Sverige och övriga medlemsstater i EU har genom ramdirektivet för vatten åtagit sig att väsentligt öka ambitionerna vad gäller att skydda våra vatten och ekosystemen i vatten. Miljöbalkskommittén, som har i uppdrag att utvärdera tillämpningen av miljöbalken och lämna förslag till nödvändiga reformer, har att överväga behovet av att ändra de nuvarande reglerna om omprövning av vattendomar för att anpassa dem till ramdirektivets krav. Kommittén behandlar frågan i sitt nyligen överlämnade delbetänkande Bestämmelser om miljökvalitet @ ramdirektivet för vatten (SOU 2002:107). Betänkandet har remitterats. Kommittén planerar att behandla frågan vidare i sitt kommande slutbetänkande i samband med att prövningsordningen i stort för vattenverksamhet ses över.

Det är ännu för tidigt att dra några slutsatser i fråga om behovet av att ändra regelverket i fråga om omprövning av vattendomar. Med utgångspunkt i Miljöbalkskommitténs ställningstaganden kommer regeringen att senare återkomma till frågan om omprövning av vattendomar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.