Till innehåll på sidan

Omvårdnad och behandling av långtidsjuka covid-19-patienter

Skriftlig fråga 2020/21:631 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-20
Överlämnad
2020-11-20
Anmäld
2020-11-24
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sedan covid-19-pandemin bröt ut har ett stort antal människor smittats och många har blivit allvarligt sjuka, i värsta fall avlidit. Covid-19 har visat sig vara skoningslös och oberäknelig. Vi har alla fått ta del av berättelser om människor som vittnat om långvariga besvär med allvarliga konsekvenser till följd av sjukdomen. Personer som tillhör riskgrupp har drabbats hårt, men det har också visat sig att människor som inte tillhört någon riskgrupp och som har haft fysiskt bra form också drabbats allvarligt. Fall där man i flera månader varit sjuk från och till. Man har haft symtom som feber, andningssvårigheter, brännande hud, skakningar, hjärtrusningar, ont i bröst och rygg, magsmärtor med mera.

Tyvärr har vi fått ta del av flera berättelser där insjuknade känner att de haft svårt att bli tagna på allvar av sjukvården. Trots att man i efterhand genom röntgen kunnat konstatera förändringar som är typiska för covid-19. Livet som fanns före covid-19 upplever många inte finns kvar på grund av sviterna av viruset.

Att bli tagen på allvar inom sjukvården, och få rätt vård i rätt tid som covid-19 drabbad, ska vara en självklarhet. För att säkerställa omhändertagandet inom sjukvården behöver kunskapen om covid-19, eventuella följdsjukdomar och efterhängande symptom, öka. Därför behöver Folkhälsomyndigheten gå ut med särskilda direktiv och information till regioner och kommuner om hur sjukdomen kan yttra sig och om hur behandling och undersökning ska ske.

Med hänvisning till ovan vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ämnar ministern verka så att långtidssjuka covid-19-patienter får rätt omvårdnad och medicinsk behandling, i rätt tid, oavsett vilken region i landet de tillhör?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:631 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:631 av Marléne Lund Kopparklint (M) Omvårdnad och behandling av långtidssjuka covid-19-patienter

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig om hur jag ämnar verka för att långtidssjuka covid-19-patienter får rätt omvårdnad och medicinsk behandling, i rätt tid, oavsett vilken region i landet de tillhör.

Frågeställaren har rätt i att det ska vara en självklarhet att bli tagen på allvar av sjukvården, det vill säga att få rätt omvårdnad och medicinsk behandling, i rätt tid, oavsett region i landet. Regeringen arbetar aktivt för att alla, inklusive långtidssjuka covid-19-patienter, ska få den omvårdnad och behandling de behöver. Ny kunskap genereras löpande och vården har blivit bättre på att behandla de som insjuknar i covid-19. Under hösten har exempelvis färre personer behövt intensivvård jämfört med i våras. Att främja förutsättningarna för hälso- och sjukvården och stötta regionernas arbete med omvårdnad och behandling är av högsta prioritet. Regeringen tillför därför bland annat 4 miljarder kronor till regionerna för 2021 respektive 2022 för att hantera uppskjuten vård till följd av covid-19 och covid-19 relaterad vård. Sjukvårdshuvudmännen ansvarar sedan för att prioritera och fördela resurserna enligt behovsprincipen.

Det är av stor vikt att så mycket kunskap som möjligt om långtidssjuka covid-19-patienter, och rehabiliteringsmöjligheter för dessa, tas fram. Därför har SBU i uppdrag att genomföra en systematisk översikt avseende patienter som har långvariga symptom av covid-19. Det handlar bland annat om att sammanställa det vetenskapliga underlag som finns avseende vård, behandling och rehabilitering. I uppdraget ingår att ta del av internationella data och erfarenheter på området. SBU ska även redovisa en uppskattning av förekomsten av olika långvariga symptom som har samband med genomgången eller långvarigt pågående covid-19-infektion. Uppdraget ska slutredovisas senast den 1 december 2020.

Socialstyrelsen har ett pågående arbete inom långtidssjuka i covid-19 som ingår inom ramen för sitt uppdrag. Bland annat pågår ett arbete i Nationell arbetsgrupp för uppföljning av covid-19, där Socialstyrelsen ingår. Socialstyrelsen arbetar också med att ta fram ett försäkringsmedicinskt beslutstöd. I det arbetet följer Socialstyrelsen kunskapsutvecklingen regelbundet.

Regeringen fortsätter att noga följa frågan om långtidssjuka av covid-19 och kommer att vidta de åtgärder som kan krävas för att få ökad kunskap på området.

Stockholm den 2 december 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.