Openaid.se

Skriftlig fråga 2016/17:953 av Sofia Arkelsten (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-28
Överlämnad
2017-03-01
Anmäld
2017-03-02
Svarsdatum
2017-03-08
Sista svarsdatum
2017-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Det svenska biståndet förtjänar väl underbyggda och välinformerade beslut. För att fatta bra beslut behövs bra underlag. Det finns många data om global ekonomi, demografi, svenskt och internationellt bistånd och våra samarbetsländer. En del av informationen om det svenska biståndet finns samlat på webbsidan Openaid.se. När den lanserades ökade transparensen. Sedan den lanserades har dock möjligheterna att hantera och visualisera data ökat. Trots att mycket information finns tillgänglig är den inte alltid helt användbar. Det krävs kunskaper och verktyg för att kunna använda informationen på ett bra sätt och för att kunna fatta så bra politiska beslut som möjligt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

På vilket sätt vill statsrådet förbättra och förnya Openaid.se?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:953 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:953 av Sofia Arkelsten (M) Openaid.se

Sofia Arkelsten har frågat mig om planerade förbättringar och förnyelse av Openaid.se.

Regeringen, genom Sida, arbetar kontinuerligt med att förbättra och förnya Openaid.se. Flera nya funktioner håller därför på att utvecklas.

Ett arbete pågår för att förbättra geografisk visualisering av svensk biståndsverksamhet, d.v.s. att på en karta kunna visa var utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd bedrivs. Detaljnivån för data om civila samhällets organisationers bistånd kommer också att förbättras för att öka möjligheterna att följa hur organisationer som genomför bistånd genom så kallade ramavtal med Sida arbetar. Arbete har inletts för att få organisationerna att rapportera på ett sätt som är kompatibelt med Openaid.se.

Låt mig också påpeka att det är viktigt att sprida kännedom och kunskap om Openaid.se. Aktiviteter för att nå ut till den intresserade allmänheten och journalistkåren planeras därför. Sida avser bland annat att kunna erbjuda en intresserad allmänhet utbildningar om hur Openaid.se och öppna data kan användas.

Det är därtill värt att notera att många användare i våra samarbetsländer behöver verktyg för att se svensk biståndsdata ihop med motsvarande från andra biståndsaktörer. Alla förbättringar av informationen på Openaid.se kommer automatiskt till nytta för alla användare globalt.

Både mängden data och kvaliteten behöver fortsätta att öka på ett globalt plan för att kunna göra biståndet effektivare. För att driva den utvecklingen behöver användningen av öppen data i våra samarbetsländer öka. Av detta skäl återanvänds nu mjukvaran för Openaid.se i omarbetad form i en pilotstudie för att visualisera utvecklingssamarbete som sker i tre länder sett från deras perspektiv.

Trots ökande krav och fler publicerande organisationer så ligger Sverige kvar i toppen i internationella jämförelser sett till kvaliteten och omfattningen av publicerad data.

Sammanfattningsvis kan sägas att vi i Openaid.se har ett bra transparens-instrument som vi kontinuerligt arbetar med att förbättra och att sprida kunskap om.

Stockholm den 8 mars 2017

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.