Opinionsbildning inom biståndet

Skriftlig fråga 2021/22:686 av Helena Storckenfeldt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-17
Överlämnad
2021-12-21
Besvarad
2022-01-04
Sista svarsdatum
2022-01-04
Svarsdatum
2022-01-04
Anmäld
2022-01-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Enligt en ny rapport från Sida vill över en tredjedel av det svenska folket minska eller helt avskaffa det svenska biståndet. Sidas generalsekreterare Carin Jämtins svar på detta är att siffrorna skulle se väldigt annorlunda ut om folket fick ta del av mer information om biståndets nytta. Hon hävdar i en intervju att det är viktigt att fortsätta informera om biståndet och att det går att göra skillnad. Rapporten visar även att svenska frivillighetsorganisationer anses vara den mest effektiva kanalen för bistånd. Svaret som ges på detta är att det vi behöver bli bättre på är att berätta att det ofta faktiskt finns statliga Sida-medel med i de här insatserna.

Att lägga biståndsmedel på opinionsbildning hemma i Sverige gör även att mindre resurser går till det som är tänkt, nämligen att minska fattigdom och förtryck i världen.

Mot bakgrund av det som har framförts vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Anser statsrådet att det är Sidas uppgift att informera så att opinionen förändras i någon riktning, och har statsrådet för avsikt att ta några initiativ med anledning av det som har framförts?​

Svar på skriftlig fråga 2021/22:686 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

UD2021/ 18776 Utrikesdepartementet Statsrådet Ernkrans Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:686 av Helena Storckenfeldt (M) Opinionsbildning inom biståndet

Helena Storckenfeldt har frågat mig om jag anser att det är Sidas uppgift att informera om biståndet och dess nytta så att opinionen förändras i någon riktning, och om jag har för avsikt att ta några initiativ med anledning av detta.

Allmänheten ska ha insyn i hur biståndsbudgeten används och vilka resultat som uppnås genom Sveriges breda insatser inom utvecklingssamarbetet. Jag är övertygad om att en öppen debatt också gynnar utvecklingssamarbetet. Även utmaningar och utvecklingspotentialen inom utvecklingssamarbetet behöver lyftas fram och diskuteras. Detta ökar transparensen och ger allmänheten en möjlighet att bilda sig en uppfattning om hur de offentliga resurserna används.

För att bidra till detta har Sida, som ansvarig myndighet, fått i uppdrag av regeringen att genomföra ”Strategi för informations- och kommunikationsverksamhet, inklusive genom organisationer i det civila samhället, 2016-2022” (UD2016/10136/IU). Strategin bygger på den tidigare strategin med samma namn som gällde från 2010 till 2016. Syftet med strategin är att informera om svenskt utvecklingssamarbete, samt att främja öppen debatt, folklig förankring, stärkt engagemang och brett deltagande i Sverige för en rättvis och hållbar global utveckling som är bra för såväl världen som Sverige.

Genom detta skapas bättre förutsättningar för ett brett deltagande i dialogen om hur biståndspolitiken kan utvecklas, vilket i sin tur bidrar till förbättrade förutsättningar för hållbar utveckling för människor som lever i fattigdom och ökad respekt för mänskliga rättigheter. Verksamheten följer OECD DAC:s regler för vad som räknas som bistånd. Under 2022 ska en ny strategi tas fram, och jag har inte för avsikt att vidta några åtgärder dessförinnan.

Stockholm den 3 januari 2022

Matilda Ernkrans

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.