öppenhet att granska slakterier

Skriftlig fråga 2000/01:529 av Schlaug, Birger (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-01-12
Anmäld
2001-01-16
Besvarad
2001-01-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 januari

Fråga 2000/01:529

av Birger Schlaug (mp) till jordbruksminister Margareta Winberg om öppenhet att granska slakterier

De senaste dagarna så har flera riksmedier försökt att få komma in på slakterierna för att kunna skildra den hantering som sker.

Medierna har, med förskräckande konsekvens, blivit förvägrade detta. Därmed blir granskningen, som en del av den offentliga debatten om svensk djurhållning och livsmedelsindustrins etik, minst sagt svag.

Konsumenter måste ges rätten att själva få bedöma huruvida etiken och respekten för djur på svenska slakterier är så mycket bättre än det som reportage från andra länders djurhantering visar. Som konsumenter blir vi nu matade med retorik från slakteribranschen snarare än fakta. De spridda erfarenheter jag har, via besök, av slakterier överensstämmer illa (för att tala försiktigt) med den retoriken @ det må gälla slakt av gris, nöt eller kyckling. Det räcker inte heller med att jordbruksministern uttalar att hon och regeringen har det fullaste förtroendet för bonderörelsens slakterier @ utan offentlig insyn, och utan mediernas granskning, är det svårt för konsumenterna att veta hur relevant ett sådant uttalande är.

Kommer ministern att på något sätt verka för att slakterierna öppnas för insyn?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:529 besvarad av

den 24 januari

Svar på fråga 2000/01:529 om öppenhet att granska slakterier

Jordbruksminister Margareta Winberg

Birger Schlaug har frågat mig om regeringen kommer att på något sätt verka för att slakterierna öppnas för insyn.

För det första låt mig säga att Sverige har en av världens strängaste djurskyddslagar och jag hyser ett mycket stort förtroende för hur djuren hanteras vid svenska slakterier. Inom slakteribranschen läggs det dessutom ned mycket arbete på bl.a. utbildning av personal och utveckling av bra arbetsmetoder för att upprätthålla en god djurhantering.

Svenska slakterier är privata företag och staten kan inte tvinga dem att visa upp sin verksamhet för medier och allmänhet. Självklart bör alla slakterier i möjligaste mån vara öppna för insyn så att allmänheten kan bilda sig en uppfattning om hur slakt går till. Detta är särskilt viktigt i dag, när vi som konsumenter genom medvetna val kan påverka hur våra livsmedel produceras. Kan vi försäkra oss om att djurhanteringen på svenska slakterier är god kan vi också stödja verksamheten genom att köpa produkterna och på så sätt stimulera till ännu bättre djurskydd.

När det gäller tillträde till slakterierna måste man dock ta hänsyn till en rad olika aspekter. En viktig del är att se till att livsmedelshygienen och risken för smittspridning inte påverkas av att många människor passerar slakterilokalerna. Livsmedelssäkerheten på slakterierna måste kunna upprätthållas, det är en grundläggande förutsättning. Detta innebär att endast ett mycket begränsat antal besökare kan vistas i lokalerna samtidigt.

Ytterligare en aspekt på mediernas tillträde till slakterilokalerna är att ingen som arbetar på ett slakteri ska behöva utsättas för risker genom exponering i medierna. Inom slakteribranschen har både personer och egendom under senare år blivit utsatta för hot från odemokratiska grupper. Hoten har varit av ett sådant slag att man av säkerhetsskäl beslutat att inte tillåta fotografering eller inspelning i lokalerna. Det är svårt att ifrågasätta att näringen på detta sätt värnar om de anställdas trygghet.

Djurskyddslagen ska naturligtvis följas i all hantering av djur och reglerna för tillsyn av djurskydd på slakterier är desamma som i annan djurhantering. Tillsynsansvaret ligger på kommunal nivå och Sveriges kommuner har således fått svenska folkets uppdrag att vara offentlighetens ögon även vad gäller djurskydd på slakterier. Jag förväntar mig att man tar detta ansvar och ser till att agera om djurhanteringen inte lever upp till de krav som ställs.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.