Oppositionen i Kambodja

Skriftlig fråga 2005/06:775 av Björling, Ewa (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-01-12
Anmäld
2006-01-17
Besvarad
2006-01-26
Svar anmält
2006-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 januari

Fråga 2005/06:775 av Ewa Björling (m) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Oppositionen i Kambodja

Kambodjas väg mot en fredlig framtid med demokrati och marknadsekonomi har setts som en mycket positiv utveckling efter den kommunistiska gerillans fall 1979. Nu ser det tyvärr ut som att Kambodja halkar bakåt i utvecklingen. Oppositionspolitiker och flera människorättsaktivister har arresterats utan närmare förklaring mer än att man kritiserar regimen. Både politiker, journalister och människorättsaktivister har häktats. Bland dessa kan nämnas Pa Nguon Tieng, Kem Sokha och Yeng Virak, alla tre nyligen häktade. Flera demokratiska länder och internationella medier har uppmärksammat dessa arresteringar som tydligt pekar på att rättssystemet i Kambodja saknar transparens och trovärdighet.

Vilka konkreta initiativ avser utrikesminister Laila Freivalds att vidta för att förhindra dessa arresteringar och stödja en demokratisk utveckling i Kambodja?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:775 besvarad av

den 26 januari

Svar på fråga 2005/06:775 om oppositionen i Kambodja

Utrikesminister Laila Freivalds

Ewa Björling har frågat mig vilka konkreta initiativ jag avser att vidta vad gäller den senaste tidens arresteringar i Kambodja och för att stödja en demokratisk utveckling i landet.

Jag delar till fullo Ewa Björlings syn på den oroande situationen för mänskliga rättigheter i Kambodja och den senaste tidens arresteringar av bland annat Kem Sokha, Yeng Virak och Pa Nguon Teang. Arresteringarna är djupt olyckliga och befäster bilden av en försämring av det demokratiska utrymmet i Kambodja, i synnerhet vad gäller yttrandefriheten.

Regeringen har agerat såväl bilateralt som genom EU för att de anhållna aktivisterna ska frisläppas. Statsrådet Bodström besökte nyligen Kambodja och framförde till bland annat premiärminister Hun Sen Sveriges och övriga EU-länders oro över den senaste tidens arresteringar och över den negativa utvecklingen vad gäller de mänskliga rättigheterna i Kambodja. Statsrådet Bodström besökte även två av de anhållna, Kem Sokha och Pa Nguon Teang, i fängelset. Några dagar senare frisläpptes samtliga anhållna tillsammans med de tidigare anhållna Mam Sonando och Rong Chhun.

Ett av de övergripande målen för det svenska utvecklingssamarbetet med Kambodja är att främja demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Bland annat ges stöd till kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i Phnom Penh samt @ genom Forum Syd och Diakonia @ till enskilda organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter och demokrati i Kambodja. Sverige gav finansiellt stöd i samband med de kambodjanska kommunalvalen 2002 och parlamentsvalet 2003 och bidrar även till upprättandet av Khmer Rouge-tribunalen. Sverige avser att intensifiera granskningen av och dialogen om mänskliga rättigheter i Kambodja.

Sverige kommer även i framtiden, såväl bilateralt som genom internationella forum, att stödja utvecklingen av demokrati och respekt för mänskliga rättigheter i Kambodja.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.