Till innehåll på sidan

Orealistiska antaganden gällande finanspolitikens långsiktiga hållbarhet

Skriftlig fråga 2017/18:1197 av Anette Åkesson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-04-18
Överlämnad
2018-04-19
Anmäld
2018-04-20
Svarsdatum
2018-04-25
Sista svarsdatum
2018-04-25
Besvarad
2018-04-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I vårpropositionens kapitel 10 om finanspolitikens långsiktiga hållbarhet bedömer regeringen att Sveriges finanspolitik är långsiktigt hållbar. Syftet med bedömningen är att, utifrån det vi vet i dag, säkerställa att vi i god tid vidtar eventuella åtgärder som är nödvändiga för att klara de utmaningar som vi redan vet att vi kommer att stå inför, exempelvis i samband med ändringar i befolkningsstrukturen och tillhörande ökade offentliga utgifter för omsorgen och sjukvården. 

Långsiktiga prognoser bygger på ett antal antaganden och är självklart osäkra till sin natur. Regeringen betonar att denna bedömning inte är en prognos utan ett scenario som bygger på vissa antaganden. Det är ändå viktigt att de antaganden man väljer att basera scenariot på bygger på så god kunskap som möjligt. Regeringens bedömning utgår från Finansdepartementets bedömning av ekonomins utveckling, som delvis är mer optimistisk än exempelvis Konjunkturinstitutets. Andra antaganden är SCB:s befolkningsprognos, att näringslivets produktivitet årligen ökar med 2,2 procent, att de skattefinansierade tjänsterna har en oförändrad produktivitet, att timlöneutvecklingen är densamma i hela ekonomin, att befolkningens arbetsmarknadsbeteende är oförändrat, att det offentliga åtagandet är oförändrat från år 2021, att de skattefinansierade verksamheternas standard är oförändrad (som resursinsats per brukare) samt att ersättningsgraden i transfereringssystemen är oförändrad. Ja, det blir därför relativt tydligt att en så pass långsiktig bedömning till år 2100 riskerar att slå väldigt snett. 

Men det är inte allt. Dessutom utgår man från att hela den offentliga sektorns åtaganden är en helhet, oberoende av om det är kommuner, landsting/regioner eller staten som ansvarar för uppgiften. Detta är i sig problematiskt eftersom vi vet att det är kommunerna och landstingen som ansvarar för de verksamheter som direkt påverkas av befolkningsutvecklingen samtidigt som statens ekonomi kommer att vara stark, i motsats till kommunsektorns. Dessutom utgår man från ett, i alla fall i dagsläget, direkt orealistiskt antagande om att statsbidragen anpassas löpande. Så är det inte i dag, och mig veterligen driver inte heller regeringen den frågan. 

Det jag frågar mig är varför man är så noga med att ha realistiska antaganden i vissa fall, till exempel när det gäller näringslivets produktivitet, men inte i andra. Historiskt vet vi från diverse långtidsutredningar – och detta nämndes även i förra årets vårproposition – att kommuners och landstings kostnader inte utvecklas i takt med befolkningsutvecklingen utan ligger högre. Det har även Sveriges Kommuner och Landsting kritiserat i remissvar. 

Tyvärr betyder detta att vi inte kan lita på slutsatsen att finanspolitiken är långsiktigt hållbar. 

Med anledning av det som anförts ovan vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Varför bedömer regeringen finanspolitikens långsiktiga hållbarhet utifrån orealistiska antaganden, exempelvis gällande kommuners kostnadsutveckling och statsbidragens automatiska anpassning?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1197 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2018/01708/E2

Fi2018/01707/E2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1198 och 2017/18:1197 av Anette Åkesson (M) Arbetsmarknadens utveckling och regeringens bedömning av finanspolitikens långsiktiga hållbarhet, respektive Orealistiska antaganden gällande finanspolitikens

långsiktiga hållbarhet

Anette Åkesson har frågat mig varför regeringen inte har tagit någon hänsyn till den tekniska utvecklingen och dess påverkan på arbetsmarknaden och därmed också på kommunsektorns direkta intäktskälla i något scenario när man bedömer finanspolitikens långsiktiga hållbarhet. Anette Åkesson har även frågat mig varför regeringen bedömer finanspolitikens långsiktiga hållbarhet utifrån orealistiska antaganden, exempelvis gällande kommuners kostnadsutveckling och statsbidragens automatiska anpassning

En hållbar finanspolitik innebär att de regler som styr de offentliga inkomsterna och utgifterna kan vara oförändrade på lång sikt, utan att det resulterar i växande underskott och en alltför stor offentlig skuldsättning.

För att bedöma finanspolitikens långsiktiga hållbarhet gör regeringen stiliserade framskrivningar som tar sin utgångspunkt i Statistiska centralbyråns befolkningsframskrivningar. Precis som framgår av redovisningen i vårpropositionen är dessa framskrivningar inte att betrakta som prognoser som redovisar den mest sannolika utvecklingen. Syftet är i stället att illustrera konsekvenserna av en utveckling med oförändrade regler för de offentliga inkomsterna och utgifterna, och oförändrat beteende avseende arbetskraftsdeltagande och utnyttjande av de skattefinansierade tjänsterna. För att illustrera känsligheten i beräkningarna redovisar regeringen även ett antal alternativa scenarier.

Grundprinciperna för dessa framskrivningar är gemensamma för alla medlemsländer i EU och det finns inget utrymme för Sverige att avvika från dessa grundprinciper.

När det gäller den tekniska utvecklingen så är osäkerheten stor kring de långsiktiga effekterna på arbetsmarknaden och i förlängningen den offentliga sektorns skatteintäkter.

Det är inte uppenbart hur ett sådant scenario som Anette Åkesson föreslår kan göras relevant för frågan om huruvida dagens finanspolitik är långsiktigt hållbar. Även om den teknologiska utvecklingen skulle innebära att det krävs framtida förändringar av skattesystemet så måste vi i dag ha ett skattesystem som är utformat utifrån ekonomins nuvarande funktionssätt. Eftersom vi inte vet hur framtidens skattesystem kommer att se ut är det knappast möjligt att dra slutsatser om finanspolitikens långsiktiga hållbarhet genom att, som Anette Åkesson föreslår, inkluderade antaganden om en helt annan struktur på arbetsmarknaden än vad vi har i dag.

När det gäller Anette Åkessons fråga om antagandena gällande kommuners kostnadsutveckling och statsbidragens automatiska anpassning, kan det vara bra att klargöra att det inte finns någon vedertagen uppfattning om vad det framtida offentliga åtagandet egentligen omfattar. Det är inte uppenbart vilka problem framtida generationer ska hantera själva och vilka som ska hanteras i dag genom ett högre offentligt sparande. Utgångspunkten i regeringens beräkningar är att dagens nivå på det offentliga åtagandet upprätthålls även i framtiden. Det innebär att om det i framtiden exempelvis efterfrågas en högre standard på de skattefinansierade välfärdstjänsterna, så är detta inte något som bör föranleda ett högre offentligt sparande i dag. Framtida generationer måste själva väga nyttan av en högre standard på välfärdstjänster mot lägre skatter eller mer fritid.

Regeringens bedömning av finanspolitikens långsiktiga hållbarhet avser hela den offentliga sektorn. Storleken på statsbidragen till kommunsektorn har ingen betydelse för bedömningen av finanspolitikens långsiktiga hållbarhet, eftersom det endast påverkar fördelningen av det finansiella sparandet mellan staten och kommunsektorn.

Stockholm den 24 april 2018

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.