Till innehåll på sidan

Oredovisade insättningar och organiserad brottslighet

Skriftlig fråga 2020/21:1841 av Niklas Wykman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-16
Överlämnad
2021-02-17
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Skatteverket spelar en viktig roll för att stävja ekonomisk brottslighet. Det är viktigt att se till att Skatteverket har goda möjligheter att granska och förhindra kriminellas försök att samla in ekonomiska medel som finansierar olagliga verksamheter.

För drygt ett år sedan framkom uppgifter om att riktlinjerna i Skatteverkets arbetssätt förändrades på ett sätt som tydligt försämrade deras förutsättningar att utreda bland annat misstänkta terrorfinansiärer och andra kriminella. De nya riktlinjerna, som beskrevs bland annat i dokumentet Metodstödet för fördjupade skrivbordsutredningar av fysiska personer avseende oredovisade inkomster, medförde att myndigheten fick bevisbördan för att klargöra huruvida exempelvis kontantinsättningar som ges till bland annat kriminella nätverk ska beskattas eller ej. Detta medför att de som granskas kan avstå från att förklara var insättningar till dem kommer från, och de kan därmed undgå att beskattas. Detta arbetssätt innebär att det blir betydligt svårare att komma åt och tydligt granska kriminella som i värsta fall kan finansiera extremister och terrorister.

Polisen kallade ställningstagandet för mycket olyckligt i medier när förändringen uppmärksammades. Skatteverket uppgav att det innebar att man granskar 10–20 procent av den andel personer som granskades innan.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:


Har ministern vidtagit några åtgärder för att ändra den här ordningen, eller ska ministern göra det, så att Skatteverket återfår bättre möjligheter att granska svarta pengar, eller hur avser ministern annars att säkerställa att Skatteverket har goda möjligheter att på ett fullgott och effektivt sätt granska kriminellas pengar?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1841 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)


Svar på fråga 2020/21:1841 av Niklas Wykman (M)
Oredovisade insättningar och organiserad brottslighet

Niklas Wykman har frågat mig om jag har vidtagit några åtgärder, eller om jag ska göra det, så att Skatteverket återfår bättre möjligheter att granska svarta pengar, eller hur jag annars avser att säkerställa att Skatteverket har goda möjligheter att på ett fullgott och effektivt sätt granska kriminellas pengar.

Sedan de riktlinjer som Niklas Wykman hänvisar till i sin fråga togs fram inom Skatteverket har en dom från Högsta förvaltningsdomstolen meddelats som medfört att riktlinjerna inte längre används. I domen som meddelades den 26 oktober 2020 (HFD 2020 ref. 52) prövades frågan om förutsättningar för att vid ordinarie omprövning och genom efterbeskattning skönsmässigt beskatta en person för kontantinsättningar som gjorts på dennes bankkonto. I domen klargörs bl.a. att den skattskyldige har en tämligen omfattande dokumentationsskyldighet och att avsaknad av dokumentation eller en bristfällig sådan kan påverka tillförlitligheten i den skattskyldiges förklaringar till gjorda insättningar. Domen har betydelse för Skatteverkets kontrollverksamhet och myndighetens möjligheter att fatta beslut.

Skatteverket åtnjuter ett högt förtroende hos allmänhet och företag. En effektiv och legitim kontroll är en hörnsten för Skatteverkets höga förtroende. De senaste åren har Skatteverket fått stora tillskott vilket gör att myndigheten har en god anslagstillgång. Skatteverkets kontrollresurser ska koncentreras till de områden där risken för fusk och fel är hög.

Skatteverket har en viktig roll i arbetet mot organiserad brottslighet. Så kommer det att fortsätta att vara.

Stockholm den 24 februari 2021

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.