Organdonationer

Skriftlig fråga 2017/18:646 av Jenny Petersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-24
Överlämnad
2018-01-24
Anmäld
2018-01-25
Svarsdatum
2018-01-31
Sista svarsdatum
2018-01-31
Besvarad
2018-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Den första januari i år väntade 817 patienter på att få organ för transplantationer. Trots att antalet donationer ökat under senare år råder det fortfarande en stor brist på organ som njurar, levrar och lungor i Sverige. Varje år dör mellan 30 och 50 personer innan de hinner få organ transplanterade. I fjol dog 40 personer i väntan på en transplantation. Samtidigt tillsätter regeringen ytterligare en utredning om organdonationer. Det är fullständigt oacceptabelt att människor ska behöva dö i väntan på utredningar. Den nya lagstiftningen som skulle öka antalet donationer dröjer nu ytterligare. Regeringen måste agera skyndsamt och visa politisk handlingskraft för att de otydligheter i nuvarande lag och regelverk som utgör hinder för organdonationer tas bort.

Enligt den statliga utredningen som presenterades den 30 september 2015 är 85 procent av den svenska befolkningen positivt inställda till att donera sina organ efter sin död. Trots den höga donationsviljan har Sverige inga höga siffror när det gäller antalet genomförda organdonationer. Utredningen innehöll många viktiga förslag om hur antalet organdonationer kan öka så att fler patienter blir transplanterade. Trots att en enig grupp av olika experter, bland annat inom etik och juridik, stod bakom utredningsförslaget har propositionen till riksdagen skjutits upp flera gånger.

Det har gått långt över två år sedan Donationsutredningen lade fram sina förslag om hur antalet organdonationer ska kunna öka i Sverige. Så sent som i somras, 2017, utlovade Annika Strandhäll att en proposition skulle ligga på riksdagens bord före årsskiftet. Det råder inga tvivel om att ett lagförslag ska vara oklanderligt utifrån juridiska aspekter. Men frågan verkar inte ha prioriterats i Regeringskansliet.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

När anser ministern att vi kan förvänta oss att se ett konkret lagförslag på bordet?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:646 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)




Svar på fråga 2017/18:646 Organdonation av Jenny Petersson (M) och fråga 2017/18:654 Vårdköer av Cecilia Widegren (M)

Jenny Petersson har frågat mig när jag anser att vi kan förvänta oss att se ett konkret lagförslag om organdonation på bordet. Cecilia Widegren har också frågat mig på vilket sätt jag och regeringen avser att agera för att korta väntetiderna när det gäller organdonationer och de växande vårdköer som drabbar patienter och anhöriga.

Jag vill understryka att det är olyckligt att patienter hamnar i vårdköer på grund av organbrist. Frågan om organdonation är viktig för regeringen, men mot bakgrund av att utredningens (SOU 2015:84) förslag till ny lagstiftning för att öka antalet donatorer inte håller juridiskt för en proposition, måste ett nytt förslag tas fram.

Regeringen beslutade den 18 januari att uppdra åt Socialstyrelsen att inrätta ett nationellt centrum för donationsfrämjande insatser. Från den 1 mars upphör Donationsrådet att finnas, vilket var ett av utredningens förslag och som syftar till att förtydliga Socialstyrelsens roll på nationell nivå. Sammantaget har denna satsning som mål att förtydliga och förstärka Socialstyrelsens roll i den donationsfrämjande verksamheten, vilket också är

en betydelsefull del i arbetet för att öka antalet organdonationer.

Stockholm den 31 januari 2018

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.