Oseriösa aktörer på skolmarknaden

Skriftlig fråga 2021/22:1056 av Anders Österberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-09
Överlämnad
2022-02-10
Anmäld
2022-02-15
Svarsdatum
2022-02-16
Sista svarsdatum
2022-02-16
Besvarad
2022-02-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Bergstrands utbildningar, ett privat skolföretag i Stockholm, får skattepengar för att bedriva yrkesutbildningar.

Programmet Kalla fakta, TV4, avslöjar att företaget har brist på lärare och strukturer, ingen hjälp med praktik och falska betyg till eleverna.

– Det är märkligt att ett företag får nya chanser gång på gång, när man har brustit så pass mycket i undervisningen och där man tydligt visat att man brutit mot upphandlingsavtal. säger Salar Rashid (S) till TV4. Salar Rashid har också tagit upp frågan i Stockholms kommunfullmäktige. Totalt får skolan 85 000 kronor för varje godkänt betyg. Kort efter att yrkesutbildningen startades skickade flera elever in klagomål till Stockholm och skrev att skolan satt falska betyg. Under ett år har skolföretaget fått ut runt 10 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar.

En elev skriver, enligt Expressen, i ett klagomål att det även saknas kursmaterial och att undervisningen har hållits utomhus eftersom det saknas klassrum.

I juni 2021, åtta månader efter det första klagomålet, får Stockholms stad nog. Bergströms utbildningar stoppas från att ta in nya elever. Men efter bara två månader anses problemen lösta, och skolan får återigen ta in elever.

Även en lärare beskriver att han flera gånger larmade om bristerna och att han upplevde att det fanns en förväntan om att sätta falska betyg för att det gav ägarna mer pengar. Skolan har svarat att de ska åtgärda problemen.

Totalt fick privata företag i Stockholm omkring 100 miljoner kronor av skattepengar i fjol för att genomföra yrkesutbildningar på komvux. Många gör säkert ett bra jobb, men det har också uppenbart funnits korruption bland en del av dem.

Stockholm hävdar att skolföretaget får fortsätta så länge Skolinspektionen ger det mandat att göra så, medan Socialdemokraterna anser att det har brutit mot gällande upphandling. Var går egentligen en kommuns ansvar och Skolinspektionens ansvar? Hur kan man öka den demokratiska kontrollen över välfärden, när det finns politiker från borgerligt håll som inte vill ta ansvar för att få bort oseriösa aktörer?

Den gamla sloganen om att kunden har alltid rätt stämmer inte när utbildningarna privatiserats. Det är inte kunden som är viktigast – utan vinsten.

Min fråga till utbildningsminister Anna Ekström är:

 

Hur avser ministern att agera inom sitt ansvarsområde för att stoppa oseriösa aktörer på utbildningsmarknaden?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1056 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2022/ 00691 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1056 av Anders Österberg (S)
Oseriösa aktörer på skolmarknaden

Anders Österberg har frågat mig hur jag avser att agera inom mitt ansvarsområde för att stoppa oseriösa aktörer på utbildningsmarknaden.

Frågeställaren tar sin utgångspunkt i Kalla Faktas program, som nyligen sändes i TV4, om ett utbildningsföretag i Stockholmsområdet som bedriver yrkesinriktade utbildningar inom kommunal vuxenutbildning (komvux). Komvux är ett område som jag ansvarar för.

Företaget har fått kritik bl.a. för att sätta falska betyg, sakna den utrustning som behövs och ha brist på behöriga lärare. Om utbildningsföretag bedriver sin verksamhet på det sättet är det helt oacceptabelt. Skattebetalarnas pengar ska inte gå till sådan verksamhet.

Såväl personer som har växt upp i Sverige som utrikesfödda som behöver en nystart ska kunna få en utbildning inom komvux som fungerar riktigt väl. Vi vill att segregationen ska minska och integrationen förbättras. Då finns det ingen som vinner på fusk och mygel.

Kommunen som är huvudman för komvux har ett långtgående ansvar och ska ha god kontroll över utbildningen. Det framgår av skollagen (2010:800). Det är möjligt att antingen bedriva komvux i egen regi eller lägga ut utbildningen på entreprenad till en extern anordnare. Lagstiftningen är mycket tydlig på att även om en kommun väljer att upphandla verksamhet, dvs. lägga ut utbildningen på entreprenad, så ska kommunen se till att verksamheten bedrivs i enlighet med de lagar och övriga regler som gäller. Kommunen ska också kontrollera och följa upp verksamheten. Kommunens kvalitetsarbete, både på huvudmanna- och skolnivå, ska dokumenteras och om det kommer fram att det finns brister ska huvudmannen se till att nödvändiga åtgärder vidtas.

Trots kommunernas ansvar har det visat sig att vi behöver ha en bättre demokratisk kontroll över den här samhällsviktiga verksamheten. Det finns brister i komvux. Bland annat har den statliga utredningen Stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk (KLIVA) visat att en stor del av bristerna är kopplade till att huvudmannen inte tar ett tillräckligt stort ansvar för det systematiska kvalitetsarbetet. Särskilt tydligt är detta när utbildningen bedrivs på entreprenad (SOU 2020:66).

Därför har regeringen nyligen skärpt Statens skolinspektions uppdrag att utöva tillsyn över vuxenutbildning. Skolinspektionen har tidigare haft i uppdrag att i huvudsak utöva tillsyn på huvudmannanivå, dvs. granska hur kommunen sköter sin vuxenutbildning. Från och med i år ska myndigheten även granska vuxenutbildningen på skolnivå (2 § förordningen [2011:556] med instruktion för Statens skolinspektion). Det innebär att Skolinspektionen nu ska kontrollera hur utbildningen bedrivs på både huvudmanna- och skolnivå och bedöma om detta sker inom ramen för de lagar och regler som gäller. Finns det brister kan huvudmannen för verksamheten få ett föreläggande som innebär att åtgärder måste vidtas. Ett sådant föreläggande kan också förenas med vite.

Jag vill sammanfattningsvis betona att oseriösa företag inte ska bedriva undervisning i det svenska skolväsendet. Inte minst när det gäller vuxenutbildning kan det aldrig accepteras att individerna få en undermålig utbildning som innebär att de hindras från möjligheter att komma ut på arbetsmarknaden och göra ett bra jobb.

Stockholm den 16 februari 2022

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.