Östersjön

Skriftlig fråga 2007/08:1256 av Hagberg, Michael (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2008-05-23
Inlämnad
2008-05-23
Besvarad
2008-05-28
Svar anmält
2008-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 maj

Fråga

2007/08:1256 Östersjön

av Michael Hagberg (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Östersjön och angränsande kuster är utsatta för många olika slags påverkan och störningar som leder till allvarliga miljöproblem. Många forskare anser att delar av Östersjön tidvis är ett dött hav. Havets biologiska mångfald hotas främst av övergödning – till följd av alltför stora utsläpp av fosfor och kväve – och överfiske.

Enligt en ny rapport från Naturvårdsverket har Sveriges utsläpp i Östersjön inte minskat enligt de mål som Östersjöministrarna enades om hösten 2007 och som ska vara uppfyllt år 2016. Enligt rapporten kommer Sverige bara att klara 49 procent av målen för kväve och 30 procent för fosfor. Utsläppen kommer framför allt från jordbruket (50 procent), skogsindustrin och kommunala reningsverk. Sverige måste således göra mycket mer än vad som hittills gjorts för att minska övergödningen i Östersjön.

Jag vill därför fråga miljöministern vilka ytterligare åtgärder han avser att vidta för att nå målen inom ramen för en strategiplan för att Östersjön ska bli ett friskare hav i framtiden.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1256 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 28 maj

Svar på fråga

2007/08:1256 Östersjön

Miljöminister Andreas Carlgren

Michael Hagberg har frågat mig vilka ytterligare åtgärder jag avser att vidta för att nå målen i åtgärdsplanen för Östersjön.

Jag delar Michael Hagbergs oro för Östersjöns kritiska tillstånd. För regeringen utgör havsmiljön tillsammans med klimatfrågan de tyngsta prioriteringarna inom miljöområdet. Regeringen satsar ½ miljard kronor i ett speciellt havsmiljöanslag som under mandatperioden används på både långsiktiga och kortsiktiga åtgärder för att förbättra Österjöns tillstånd. Avsikten är att presentera en rad åtgärder, bland annat i den havsproposition som nu arbetas fram inom Regeringskansliet.

En ny EU-strategi för Östersjön ligger högt upp på regeringens dagordning inför det svenska ordförandeskapet inom EU. Sverige är också drivande inom Helcom för att alla länder ska ta fram ambitiösa nationella åtgärdsplaner till 2010 för att genomföra åtgärdsplanen för Östersjön.

Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att i samråd med Jordbruksverket och andra berörda myndigheter, ta fram ett förslag till den svenska åtgärdsplanen. I en delrapport som presenterades den 20 maj redovisar myndigheterna förslag till över hundra åtgärder som är lämpliga att vidtas. Målet om övergödning i Helcoms åtgärdsplan är ett av de svåraste att uppfylla och rapporten visar att det krävs kraftfulla åtgärder för att nå detta. Myndigheterna kommer nu tillsammans som ett andra steg att fortsätta sitt arbete med att identifiera ytterligare åtgärder som behövs för att utveckla den svenska åtgärdsplanen. Åtgärderna kommer att redovisas i juli 2009. Vattenmyndigheternas pågående processer med att ta fram åtgärdsprogram enligt ramdirektivet för vatten är en viktig komponent i detta arbete med beaktande av kopplingen mellan land, sötvatten, kust och hav.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.