Östersjöns marina miljö

Skriftlig fråga 2007/08:69 av Bohlin, Sinikka (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-10-12
Anmäld
2007-10-16
Besvarad
2007-10-17
Svar anmält
2007-10-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 oktober

Fråga

2007/08:69 Östersjöns marina miljö

av Sinikka Bohlin (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Den 16:e parlamentariska Östersjökonferensen har just avslutats i Berlin. Inte oväntat var tillståndet i Östersjön en av konferensens huvudfrågor, med särskilt fokus på övergödningsproblemen.

Helcom, som arbetar för att skydda Östersjöns marina miljö genom samarbete på regeringsnivå mellan alla länderna i regionen och EU, har utarbetat en handlingsplan till skydd för Östersjön, Baltid Sea Action Plan, i syfte att skapa ett renare hav.

Förhoppningen är att Baltic Sea Action Plan ska godkännas vid ett miljöministermöte den 15 november 2007 i Krakow. Vid det senaste nordiska ministermötet diskuterades handlingsplanen och samtliga där uttalade sitt stöd för en handlingskraftig aktionsplan.

Vid Östersjökonferensen framfördes en viss pessimism om möjligheterna för planen att antas på mötet i Krakow vilket skulle vara ett stort bakslag för miljösamarbetet i Östersjön och dessutom till skada för förtroende för vårt miljösamarbete.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till miljöminister Anders Carlgren:

Vilka åtgärder avser stadsrådet att vidta för att stödja den av Helcom utarbetade handlingsplanen till skydd för Östersjön och för att påverka att handlingsplanen kan antas vid ministermötet i Krakow den 15 november?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:69 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 17 oktober

Svar på fråga

2007/08:69 Östersjöns marina miljö

Miljöminister Andreas Carlgren

Sinikka Bohlin har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stödja den av Helcom utarbetade handlingsplanen till skydd för Östersjön och för att påverka att handlingsplanen kan antas vid ministermötet i Krakow den 15 november.

Mötet om Helcoms aktionsplan för Östersjön (BSAP) är ett utomordentligt viktigt tillfälle för Östersjöländerna att komma överens om ett konkret åtgärdsprogram för att rädda Östersjön. Sverige har i förhandlingarna en hög ambitionsnivå och är drivande inom ett flertal konkreta åtgärdsförslag, speciellt inom övergödningsområdet.

Jag och flera av mina kolleger i andra Helcomländer är oroade för det stora antalet reservationer som kvarstår mot de föreslagna åtgärderna. Därför har jag haft täta kontakter med berörda miljöministrar och lyft fram frågan på EU:s miljöministerråd, på Nordiska miljöministerrådet och i bilaterala möten. Två gånger har jag besökt Polen, som är värd för mötet och även har ordförandeskapet i Helcom, för att erbjuda mitt fulla stöd för ett framgångsrikt möte och en kraftfull aktionsplan.

I Sverige har vi vidtagit flera åtgärder till stöd för aktionsplanen. Vi har kontaktat kommissionen och Nefco för att diskutera finansieringen av BSAP. Vi har reserverat medel i det nya havsmiljöanslaget för aktionsplanens genomförande samt startat flera åtgärder för att förbättra Östersjöns miljötillstånd. Vi stod i april värd för ett högnivåmöte i Saltsjöbaden där representanter från jordbruksministerier och miljöministerier i länderna runt Östersjön för första gången träffades för att diskutera jordbrukets påverkan på Östersjöns miljö. Med anledning av detta möte fick jag också tillfälle att ta upp arbetet med Helcoms aktionsplan i bilateral med den ryske vice-ministern som är ansvarig för frågan.

Helcom har ett viktigt möte den 24–25 oktober som klargör förhandlingsläget inför Krakowmötet. Beroende på de frågeställningar som kvarstår kommer jag personligen, vår nya havsmiljöambassadör, samt våra tjänstemän att ta de kontakter som behövs för att göra aktionsplanen så konkret som möjligt. Vi kan inte missa detta tillfälle att stärka arbetet inom Helcom som också är avgörande för att genomföra EU:s marina strategi och för att förverkliga Östersjöns status som pilotområde. Aktionsplanen kan också bli en viktig komponent i framtagandet av EU:s nya Östersjöstrategi.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.