Överföring av blodburen smitta

Skriftlig fråga 2013/14:678 av Ann Arleklo (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2014-06-12
Överlämnad
2014-06-13
Anmäld
2014-06-16
Sista svarsdatum
2014-06-18
Besvarad
2014-06-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Göran Hägglund (KD)

 

Den senaste tioårsperioden finns ett femtiotal fall där yrkespersonal som stuckit sig på kanyler eller skurit sig i tjänsten blivit klassade som arbetsskador hos AFA Försäkring. Samtliga har blivit smittade med virussjukdomen hepatit, med stora konsekvenser för hälsa, ekonomi och psykiskt välbefinnande som följd. Bakom siffrorna finns ett stort mörkertal, där tiotusentals anställda saknar tillräckligt skydd i tjänsten och där skadorna aldrig rapporteras. Vårdpersonal är mest utsatt men även poliser, städare och tvätteripersonal är yrkesgrupper som utsätts för riskerna.

Trots EU-direktiv och att frågan uppmärksammas med jämna mellanrum kvarstår brister i säkerheten ute i yrkespersonalens vardag. Det behövs en nationell kraftsamling av kunskap och samverkan av alla goda krafter med syfte att långsiktigt eliminera riskerna för överföring av blodburen smitta inom vård och omsorgen. Sverige ska vara ett föregångsland inom EU.  Ett effektivare arbete mot blodburen smitta i vården kan sannolikt bidra till positiva sidoeffekter i arbetet mot vårdrelaterade infektioner inom vård och omsorg, såsom nationella åtaganden och beredskap utifrån smittskyddslagen.

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att minska riskerna för överföring av blodburen smitta för de berörda yrkesgrupperna?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:678 besvarad av Ann Arleklo (S)

Dnr: A2014/2358/678

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:678 av Ann Arleklo (S) Överföring av blodburen smitta

Ann Arleklo har frågat socialministern vilka åtgärder ministern avser vidta för att minska riskerna för överföring av blodburen smitta för berörda yrkesgrupper.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Ingen ska behöva bli smittad av en livshotande infektion på sitt arbete eller genomlida den oro det innebär att misstänka att man bär på en sådan infektion. Därför kom förra året nya, effektivare regler på det här området.

Det finns ett EU-direktiv om skydd av arbetstagare inom vården mot stick- och skärskador. Direktivet har sitt ursprung i ett avtal mellan arbetsmarknadens parter på gemenskapsnivå och specificerar i vilka situationer riskbedömningar ska göras och vad dessa bör fokusera på, åtgärder som måste genomföras för att motverka risker samt regler om utbildning, information och rapportering. Många av direktivets krav gällde redan i Sverige men Arbetsmiljöverket har sett över området när man genomförde direktivet genom sina föreskrifter. Föreskrifterna gäller förutom hälso- sjukvårds- och omsorgspersonal, barnomsorgspersonal, veterinärer, akupunktörer, tatuerare och piercare, personal inom avfallshantering, tandvårdspersonal, polis och räddningstjänst.

Arbetsmiljöverket har på sin webbplats, www.av.se, en temasida om smitta där det informeras om föreskrifterna om mikrobiologiska arbetsmiljörisker och hur arbetsgivaren ska anpassa verksamheten till olika risker.

Ett gott arbetsmiljöarbete innefattar förebyggande arbete för att undvika att stick- och skärskador sker men också en skyldighet att anmäla sådana skador och utreda dem om de ändå inträffar.

Stockholm den 18 juni 2014

Elisabeth Svantesson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.