Till innehåll på sidan

Övergrepp på barn i Mellanöstern och Afrika

Skriftlig fråga 2021/22:217 av Magnus Jacobsson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-20
Överlämnad
2021-10-20
Anmäld
2021-10-21
Svarsdatum
2021-10-27
Sista svarsdatum
2021-10-27
Besvarad
2021-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I en debattartikel i tidningen Expressen den 17 oktober 2021 påminner Nuri Kino oss om alla de tusentals barn som rövades bort från kristna och yazidiska familjer. De säljs nu som slavar i Irak och Syrien. Vi får också återkommande rapporter om hur olika islamistiska grupper i norra Afrika samt på Afrikas horn angriper framför allt kristna byar och skolor. Barn rövas bort och utsätts för traumatiserande övergrepp.

Den kristna organisationen Open Doors har i ett flertal rapporter visat på de övergrepp som sker gentemot framför allt kristna. Det är viktigt att Sveriges regering lyfter upp dessa övergrepp och verkar för att de drabbade ska kunna leva tryggt utan repressalier för sin religiösa tillhörighet.

Jag vill med anledning av ovan anförda fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad gör ministern och regeringen inom EU och FN för att intensifiera arbetet emot religiöst våld som drabbar kristna och yazidier i Mellanöstern samt norra Afrika.

Svar på skriftlig fråga 2021/22:217 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2021/ 15508 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:217 av Magnus Jacobsson (KD)
Övergrepp på barn i Mellanöstern och Afrika

Magnus Jacobsson har frågat mig vad jag och regeringen gör inom EU och FN för att intensifiera arbetet emot religiöst våld som drabbar kristna och yazidier i Mellanöstern samt norra Afrika.

Minoritetsgrupper, inklusive kristna och yazidier, som utsattes för Daesh fruktansvärda brott i Irak och Syrien behöver Sveriges och det internationella samfundets fortsatt starka engagemang. Sverige bidrar bl.a. med flera utredare till FN:s utredningsmekanism för ansvarsutkrävande för brott begångna av Daesh. Sverige ger också stöd till International Commission on Missing Persons verksamhet med att lokalisera personer genom organisationens landspecifika program. Det svenska sändebudet för interreligiös och interkulturell dialog har besökt bl.a. Irak och Egypten för att främja dialog om dessa frågor.

Vidare verkar Sverige inom ramen för den internationella kontaktgruppen för religions- och övertygelsefrihet och den internationella alliansen för religions- och övertygelsefrihet tillsammans med bl.a. de nordiska länderna och USA för att öka skyddet av yazidier i Irak och Syrien liksom kristna i norra Afrika.

Genom sitt stöd till regionala initiativ och regionala aktörer som Afrikanska unionen (AU) stöder Sverige normativa ramverk och initiativ för att stärka respekten för mänskliga rättigheter i Afrika, såsom Africa Human Rights System och AU:s system för samhällsstyrning African Governance Architecture och AU:s barnrättskommitté. I detta sammanhang kan också Sveriges bidrag till fredsbevarande insatser lyftas fram, inte minst i Mali.

Stockholm den 27 oktober 2021

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.