överlastade fordon på vägar

Skriftlig fråga 2001/02:539 av Lindvall, Gudrun (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-18
Anmäld
2002-01-22
Besvarad
2002-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 januari

Fråga 2001/02:539

av Gudrun Lindvall (mp) till näringsminister Björn Rosengren om överlastade fordon på vägar

Överlastade timmerbilar kostar samhället miljarder kronor årligen i vägslitage, hävdar Vägverket. Nästan åtta av tio lastbilar bryter mot lagen visar mätningar gjorda i Västernorrland under förra året. Mätningen skedde med känselkroppar fästa på undersidan av broar, vilket gjorde dem omöjliga att upptäcka. Nu har Vägverket beslutat att mäta på samma sätt i västra och östra Sverige samt i Mälardalsregionen under år 2002.

Vid kontrollmätningen i Västernorrland under den gångna sommaren visade det sig att 87 % av alla lastade fordon hade för tung last, det vill säga mer än de 60 ton som lagen tillåter. I första hand rörde det sig om timmerbilar. I vissa fall uppmättes över 80 ton. Enligt Vägverket leder överlasten i Västernorrland till att livslängden på vägnätet förkortats med 24 %. Kritiken på vägnätets standard har varit massiv från samma grupper, som nu visar sig påtagligt påverka densamma.

Det har framförts i debatten att skogsföretagen inte borde betala för mer än den maximalt godkända lasten på 60 ton, men man inte bara betalar för överlasten, enligt uppgift uppmuntrar man också till den. Trots diskussion om detta har inget hänt.

Jag vill fråga ministern:

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att komma till rätta med överlaster på tunga fordon typ timmerbilar?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:539 besvarad av

den 24 januari

Svar på fråga 2001/02:539 om överlastade fordon på vägar

Näringsminister Björn Rosengren

Gudrun Lindvall har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att komma till rätta med överlaster på tunga fordon av typ timmerbilar. Frågan är ställd mot bakgrund av resultatet av de mätningar som Vägverket utförde i Västernorrland under förra året. Det visade att 87 % av alla fullastade fordon som passerade mätpunkten hade för tung last.

Jag vill först framhålla att resultatet av Vägverkets mätningar är mycket allvarligt. Sverige har internationellt sett generösa viktbestämmelser med en högsta tillåtna bruttovikt på 60 ton. Överlasterna medför en kraftigt ökad förslitning av vägar, skador på broar och ökade olycksrisker med tunga fordon. Dessutom, inte minst allvarligt, medför överlast en snedvridning av konkurrensförhållandena inom åkerinäringen.

Mätningen i Västernorrland omfattar dock bara en punkt på vägnätet med en speciell trafiksammansättning. Jag välkomnar därför Vägverkets avsikt att utöka mätningarna på vägnätet till övriga delar av landet. Vägverkets mätningar ger emellertid i första hand en bild av trafiktillståndet och för att nå ett godtagbart resultat krävs att dessa mätningar även följs upp med direkta insatser mot lagöverträdarna. Kontroll av överlast på väg är en uppgift som för närvarande inte omfattas av fordonskontrollerna på väg de s.k. flygande inspektionerna utan får enbart utföras av polisman. En skärpning av kontrollen av överlast kommer därför att beredas i samråd med Justitiedepartementet.

Näringsdepartementet har nyligen initierat tre uppdrag som avser att förbättra regelefterlevnaden och kontrollen av vägsäkerheten:

  • uppdrag till Vägverket och Rikspolisstyrelsen att genomföra en analys av omfattningen och utfallet de flygande inspektionerna och överväga vilka åtgärder som bör vidtas för att nå en förstärkt samordning av verksamheten. Uppdraget redovisades den 20 december 2001 och beredning av förslagen pågår
  • uppdraget om organisation av trafiksäkerhetsarbetet, vägtrafikinspektion m.m. som ska redovisa sitt uppdrag senast den 1 juni 2002
  • uppdraget om effektivare bötesverkställighet vid trafikbrott, m.m. (dir 2001:50).

Jag avser att återkomma med långsiktiga åtgärder för att komma till rätta med överlasterna med stöd av ovanstående utredningar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.