Till innehåll på sidan

Översyn av miljödifferentieringen av farledsavgifter

Skriftlig fråga 2020/21:1880 av Anders Hansson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-18
Överlämnad
2021-02-19
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-03-03
Sista svarsdatum
2021-03-03
Besvarad
2021-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Svensk sjöfart är grundläggande för Sveriges import och export.

Liksom alla transportslag ska sjöfarten i möjligaste mån delta i omställningen från fossildrivna fartyg till väsentligt mer miljövänliga fartyg. Många framsteg och förändringar görs redan inom branschen, men staten, via Sjöfartsverket, har inte i önskvärd del bidragit i erforderlig utsträckning genom att bejaka och stödja rederier som använder sig av miljömässigt bättre fartyg. Visst finns möjlighet i dag att få nedsatt farledsavgift till viss del, men rabatten är både otillräcklig och missar stundom helt målet. Till exempel kan ett fartyg som drivs uteslutande på el, som hos rederiet Forsea som trafikerar sträckan Helsingborg–Helsingör, tvärtom få ökade avgifter då de inte passar in i nuvarande miljödifferentiering.

Nästa bekymmer är Sjöfartsverkets ekonomi i sammanhanget. Verket finansieras till största del av farleds- och lotsavgifter. Om verket då ger rabatter på dessa avgifter minskar intäkterna, och myndigheten får ett minusresultat. Följaktligen ges endast rabatter i liten del.

Med anledning av ovanstående riktade riksdagen den 22 april 2020 ett tillkännagivande till regeringen om att en översyn av miljödifferentieringen av farledsavgifterna bör ske i syfte att säkerställa att utformningen av systemet skapar incitament för ytterligare klimatåtgärder utan att missgynna svensk sjöfart. Regeringen har dock inte vidtagit några kända åtgärder sedan dess.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

När ämnar ministern vidta konkreta åtgärder i enlighet med tillkännagivandet och initiera en översyn i syfte att tillmötesgå riksdagens vilja och därigenom även öka incitamenten för fortsatt positivt klimatarbete inom sjöfarten?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1880 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)


Svar på fråga 2020/21:1880 och på fråga 2020/21:1882 av Anders Hansson (M) Översyn av miljödifferentieringen av farledsavgifter och Utredning av Sjöfartsverkets verksamhets- och finansieringsform

Anders Hansson har i två skriftliga frågor ställt frågor om två tillkännagivanden som riksdagen lämnat till regeringen dels om utredning av Sjöfartsverkets verksamhets- och finansieringsform, dels om miljödifferentierade farledsavgifter. Jag väljer att svara på frågorna i ett sammanhang.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att stötta sjöfartsnäringen i den nuvarande krisen. Jag har förståelse för de utmaningar och svårigheter som flera rederier nu upplever och genomgår. Sjöfartsnäringen har precis som andra delar av näringslivet kunnat ta del av de stöd som regeringen har lanserat, exempelvis stöd vid korttidspermittering. I syfte att stärka Sjöfartsverkets ekonomi har myndigheten även erhållit ett kapitaltillskott på 300 miljoner kronor under 2020. Regeringen har därutöver slopat de ekonomiska målen för Sjöfartsverket fram till och med 2024 för att ge myndighetsledningen en större flexibilitet för att hantera myndighetens ekonomiska utmaningar i dessa tider.

För att farledsavgiften inte ska öka kraftigt över tid finns det en begränsning som enbart medger en ökning i linje med inflationen.

Vad gäller tillkännagivandet om utredning av Sjöfartsverkets verksamhets- och finansieringsform bereds det inom Regeringskansliet.

När det gäller tillkännagivandet om översyn av miljödifferentieringen av farledsavgifter har regeringen i regleringsbrevet för såväl 2020 som 2021 för Sjöfartsverket angett att medel som används till miljöincitament inte omfattas av begränsningen av höjningen av farledsavgiften. Detta innebär att regeringen har möjliggjort för Sjöfartsverket att öka miljöincitamentet i farledsavgiften i syfte att uppnå ytterligare klimatstyrande effekter. I övrigt är det Sjöfartsverket som i affärsverksamheten beslutar om avgifternas storlek och disponerar inkomsterna för att finansiera myndighetens verksamhet.

Stockholm den 3 mars 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.