Till innehåll på sidan

Översyn av organiserad illegal handel med alkohol

Skriftlig fråga 2012/13:554 av Adolfsson Elgestam, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-05-31
Anmäld
2013-05-31
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2013-06-12
Besvarad
2013-06-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 maj

Fråga

2012/13:554 Översyn av organiserad illegal handel med alkohol

av Carina Adolfsson Elgestam (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Det har nu gått åtta år sedan Alkoholinförselutredningen behandlade den övergripande frågan om framtiden för svensk alkoholpolitik i förhållande till omvärldens priser och till fri rörlighet av varor inom EU.

En av utredningens farhågor var att en oregistrerad alkoholmarknad skulle etablera sig, vid sidan av Systembolagets marknad och den lagliga försäljningsmarknaden, genom ökad resandeinförsel och insmuggling av alkohol. På sikt skulle en sådan svart alkoholsektor också undergräva tilltron till detaljhandelsmonopolet, var den realistiska bedömningen.

I dag kan vi notera att de framtidsscenarier som utredningen pekade ut som sannolika tyvärr har infriats. Enligt Tullverket och polisen är det en mycket omfattande verksamhet som pågår, med stora mörkertal. Den höga lönsamheten det innebär att i organiserade former illegalt föra in alkohol är drivkraften som hotar svensk alkoholpolitik. Därmed har alkoholsmugglingen blivit en justitiefråga för lag och ordning, men också för trovärdigheten i svensk politik.

Är justitieministern beredd att tillsätta en utredning som kan klargöra mörkertalen bakom den illegala alkoholinförseln?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:554 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 12 juni

Svar på fråga

2012/13:554 Översyn av organiserad illegal handel med alkohol

Statsrådet Maria Larsson

Carina Adolfsson Elgestam har frågat justitieministern om hon är beredd att tillsätta en utredning som kan klargöra mörkertalen bakom den illegala alkoholinförseln.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag vill först säga att jag till fullo delar Carina Adolfsson Elgestams syn på behovet av att bekämpa den kriminalitet som ligger bakom den illegala alkoholhanteringen. Däremot ser jag i dagsläget inget behov av en ny alkoholinförselutredning eftersom vi har färska data kring införseln.

Regeringen har med hjälp av en projektgrupp, bestående av forskare och experter från ansvariga myndigheter, arbetat med att ta fram indikatorer för att följa upp och utvärdera regeringens strategi för Alkohol-, narkotika, dopning och tobaksområdet (ANDT-strategin). Arbetet med att bereda projektgruppens förslag pågår för närvarande inom Socialdepartementet.

Som en del av detta arbete har projektgruppen i samarbete med Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (Sorad) vid Stockholms universitet, gått igenom alla kända data om alkoholkonsumtionen i landet – inklusive de data som Sprit- och Vinleverantörsföreningen och Sveriges bryggerier levererat.

Resultatet visar att totalkonsumtionen av alkohol minskat sedan toppåret 2004, att Systembolaget tagit större marknadsandelar och att unga dricker betydligt mindre. Samt att resandeinförseln och smugglingen av alkohol har minskat.

Regeringen har i sin ANDT-strategi satsat på ett omfattande förebyggande arbete som vi kan se har gett gott resultat. Inom ramen för strategin har också polis och tull utvecklat sin smuggel- och langningsbekämpning och sitt arbete mot den organiserade brottsligheten. Här kan nämnas att Tullverket nyligen fått befogenhet att inspektera omlastningscentraler vilket i hög grad har ökat tullens möjlighet att ingripa mot den illegala införseln av alkohol.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.