Översynen av tobakslagen

Skriftlig fråga 2015/16:981 av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-03-15
Överlämnad
2016-03-15
Anmäld
2016-03-16
Svarsdatum
2016-03-23
Sista svarsdatum
2016-03-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Den 1 mars överlämnades den statliga utredningen En översyn av tobakslagen – Nya steg mot minskat tobaksbruk (SOU 2016:14) till statsrådet Gabriel Wikström. Utredningen presenterar en lång rad förslag som spänner över flera olika politikområden och utskott.

Utredningens utgångspunkt vad gäller snus är värd att uppmärksamma. I kapitlet Allmänna utgångspunkter och överväganden konstateras att: Oavsett hur det förhåller sig med bedömningarna av snus som rökavvänjningsmedel eller snusets mindre farlighet jämfört med cigaretter, konstaterar vi att den tobakspolitiska utgångspunkten är att det inte ska göras skillnad mellan olika former av tobak. Detta har också varit utgångspunkten för våra överväganden och förslag.

Detta är ett tydligt exempel på absolutism: att allt som inte anses önskvärt ska förpassas och förbjudas. Det är en strategi som kan sägas ha begränsad framgång, om vi ser till förbudstiden i Amerika för att ta ett väldigt tydligt exempel.

Dessutom är det svenska snusets effekter inte helt oviktiga. Tobaksbruket i Sverige ligger på samma nivå som i jämförbara länder. Men i Sverige är en betydande del av bruket förlagt till snus, inte rökning. Detta leder till att Sverige är ett av de länder som har lägst antal tobaksrelaterade sjukdomar.

Snus och cigaretter bör alltså inte behandlas på samma sätt. Snus har, förutom rent kulturella värden, en viktig roll att spela i rökavvänjning. Att snusande, som alternativ till rökning, leder till ett lägre antal tobaksrelaterade sjukdomar bör beaktas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Delar statsrådet och regeringen uppfattningen att oavsett hur det förhåller sig med bedömningarna av snus som rökavvänjningsmedel eller snusets farlighet jämfört med cigaretter, så bör tobakspolitikens utgångspunkt vara att det inte ska göras skillnad mellan olika former av tobak?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:981 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2016/02010/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:981 av Jesper Skalberg Karlsson (M) Översynen av tobakslagen

Jesper Skalberg Karlsson har frågat mig om jag och regeringen delar uppfattningen att tobakspolitikens utgångspunkt bör vara att det inte ska göras skillnad mellan olika former av tobak.

Bakgrunden till Jesper Skalberg Karlssons fråga är att jag nyligen mottog Tobaksdirektivsutredningens slutbetänkande En översyn av tobakslagen - Nya steg mot ett minskat tobaksbruk. Utredningen lämnar här ett antal förslag på tobakspreventiva åtgärder. Utredningen gör samtidigt bedömningen att den tobakspolitiska utgångspunkten innebär att det inte ska göras skillnad mellan olika former av tobak.

Jesper Skalberg Karlsson menar att snus och cigaretter inte bör behandlas på samma sätt. Anledningen till det, förutom rent kulturella värden, är att snus skulle ha en viktig roll att spela i rökavvänjning.

I december 2010 lade den tidigare regeringen fram propositionen En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken. Riksdagen antog propositionen i mars 2011 och beslutade samtidigt om det övergripande målet för ANDT-politiken ”ett samhälle fritt från narkotika och dopning, minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och ett minskat tobaksbruk”. Målet innebär att allt tobaksbruk ska minska och gör i detta avseende inte skillnad på olika former av tobaksbruk.

Regeringen har tidigare i år antagit en reviderad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken för perioden 2016 – 2020. Det övergripande målet om att allt tobaksbruk ska minska är emellertid oförändrat.

Mitt svar till Jesper Skalberg Karlsson är att det av riksdagen antagna övergripande målet för tobakspolitiken är att allt tobaksbruk ska minska. Målet gör inte skillnad på olika former av tobaksbruk. Detta utesluter naturligtvis inte att åtgärder för att minska tobaksbruket kan se olika ut för olika tobaksprodukter.

Stockholm den 23 mars 2016

Gabriel Wikström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.