Palestiniers rätt till skydd i Sverige

Skriftlig fråga 2023/24:225 av Tony Haddou (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-07
Överlämnad
2023-11-08
Anmäld
2023-11-09
Svarsdatum
2023-11-15
Sista svarsdatum
2023-11-15
Besvarad
2023-11-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

 

Sedan en månad har Gaza fullskaligt angripits av israelisk militär efter att Hamas anföll Israel den 7 oktober. Israel har svarat med flygangrepp, fördjupad blockad och omfattande markoffensiver mot Gaza. Civilbefolkningen i Gaza har drabbats särskilt hårt under kriget. Invånarna i Gaza nekas tillgång till mat, vatten och el. Samtidigt har tillgången till telefon och internet kapats. I skrivande stund har omkring 10 000 palestinier dödats, varav 4 000 barn. Det råder stor osäkerhet om det exakta antalet dödsoffer, men dödstalen fortsätter att öka varje dag.

Mot bakgrund av kriget har Migrationsverket infört ett tillfälligt verkställighetsstopp av avvisnings- och utvisningsbeslut till Gaza. Enligt Migrationsverkets senaste rättsliga ställningstagande, daterat den 10 oktober 2023, finns stor risk att konflikten i Gaza blir omfattande och långvarig. Myndigheten framhåller även att det inte går att bedöma hur konflikten kommer att utvecklas (Migrationsverket RS/007/2023).

Trots den snabba händelseutvecklingen i Gaza, där läget förvärras dag för dag, kvarstår Migrationsverkets rättsliga bedömning: Palestinier från Gaza kan inte utvisas just nu, men de beviljas inte heller skydd i Sverige. Det medför en mycket stor osäkerhet och utsatthet för de asylsökande palestinier från Gaza som befinner sig i Sverige.

Mot bakgrund av hur situationen på Gaza eskalerat – och fortsätter att eskalera – strider Migrationsverkets rättsliga ställningstagande mot internationell rätt. Ett verkställighetsstopp räcker inte: De asylsökande från Gaza måste beviljas skydd i Sverige. Asylsökande från Gaza flyr ett omfattande och urskillningslöst våld där alla och envar som befinner sig i Gaza riskerar sina liv. Av situationen att döma ser konflikten ut att bli långvarig. Migrationsverket bör därför, i enlighet med Sveriges internationella konventionsåtaganden, bevilja asylsökande från Gaza skydd.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Maria Malmer Stenergard:

 

Tänker statsrådet ta några generella initiativ för att asylsökande från Gaza ska beviljas skydd i Sverige i enlighet med internationell rätt och Sveriges internationella konventionsåtaganden?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:225 besvarad av Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

Ju2023/02492 Justitiedepartementet Migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:225 av Tony Haddou (V)
Palestiniers rätt till skydd i Sverige

Tony Haddou har frågat mig om jag tänker ta några generella initiativ för att asylsökande från Gaza ska beviljas skydd i Sverige, i enlighet med internationell rätt och Sveriges internationella konventionsåtaganden.

Frågan ställs mot bakgrund av stridigheterna mellan Israel och Hamas. Inledningsvis vill jag därför understryka att regeringen reservationslöst har fördömt terroristgruppen Hamas attacker.

Frågan utgår också från Migrationsverket beslutsfattande i enskilda ärenden. Som statsråd kan jag inte uttala mig om hur en myndighet eller domstol handlägger och beslutar i enskilda ärenden. Generellt kan dock sägas att den som bedöms ha behov av internationellt skydd beviljas uppehållstillstånd i enlighet med utlänningslagen. Saknas sådana skäl ska personen som utgångpunkt lämna Sverige. Ett beslut som går den enskilde emot kan överklagas till migrationsdomstol. De personer som måste lämna Sverige har fått en rättssäker prövning.

Regeringen har förtroende för att Migrationsverket och domstolarna gör korrekta bedömningar i den handläggning som beskrivs ovan.

Stockholm den 15 november 2023

Maria Malmer Stenergard

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.