Till innehåll på sidan

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade personer som förare och passagerare

Skriftlig fråga 2023/24:805 av Carina Ödebrink (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-04-14
Överlämnad
2024-04-15
Anmäld
2024-04-16
Svarsdatum
2024-04-24
Sista svarsdatum
2024-04-24
Besvarad
2024-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Regelverket kring hanteringen av parkeringstillstånd för rörelsehindrade har sin grund i gällande EU-lagstiftning med ursprung i Europeiska unionens råds rekommendation av den 4 juni 1998 (98/376/EG) om parkeringstillstånd för personer med funktionshinder.

Verkställigheten i Sverige regleras i trafikförordningen, som fastslår att parkeringstillstånd endast får utfärdas till:

  1. rörelsehindrade som har ett varaktigt funktionshinder som innebär att han eller hon har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand
  2. andra rörelsehindrade som regelbundet behöver förarens hjälp utanför fordonet (det vill säga passagerare).

På senare år har det dock skett en medveten och tydlig förskjutning från EU-lagstiftningens normer i handläggningen av rörelsehindrade passagerares ansökningar om parkeringstillstånd.

Transportstyrelsens kompletterande föreskrift från 2016 (TSFS 2016:19) innebär en betydande åtstramning genom att tillföra en ytterligare parameter – publicerad som ett allmänt råd till 13 kap. 8 § trafikförordningen: Bedömningen av en rörelsehindrad, som inte själv kör fordonet, bör grundas på sökandens förmåga att ensam invänta föraren vid målpunkten.

Trafikverkets drastiska skärpning av Trafikförordningens reglering av parkeringstillstånd i Sverige efter 2016 innebär en diskriminerande särbehandling av gruppen rörelsehindrade passagerare, i strid med de grundläggande villkoren i gällande EU-lagstiftning.

Det räcker inte längre att enbart redovisa omfattande svårigheter att förflytta sig på egen hand.

Därutöver ska en rörelsehindrad passagerare långtgående bevisa att man saknar tillräcklig psykisk förmåga att ensam och värnlös kunna vänta i sin rullstol efter avlämning på målplatsen (ofta en större, fullbelagd parkeringsyta) under den tid som krävs medan föraren/ledsagaren försvinner för att hitta en tillgänglig ordinarie parkeringsplats.

Under väntetiden, som ofta kan bli långvarig, förutsätts den rörelsehindrade passageraren ensam hantera en helt ny situation med ovisshet och rädsla, utlämnad och berövad sin normala trygghet med tillgång till hemlarm eller närvaro av ledsagare.

Det finns anledning att starkt ifrågasätta om en medvetet vald, restriktiv tolkning som drabbar en specifik grupp av rörelsehindrade har stöd i de grundläggande villkoren i gällande EU-lagstiftning och motsvarande svensk lagstiftning.

Jag vill därför fråga statsrådet Andreas Carlson följande:

 

Delar statsrådet Transportstyrelsens uppfattning att bedömningen av om en rörelsehindrad som inte själv kör motordrivet fordon regelbundet behöver hjälp av föraren utanför fordonet bör grundas på sökandens förmåga att ensam invänta föraren vid målpunkten, med allt vad det kan innebära, och om inte, vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att stärka tryggheten för rörelsehindrade personer som har svårigheter att förflytta sig på egen hand?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:805 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Svar på fråga 2023/24:805 Parkeringstillstånd för rörelsehindrade personer som förare och passagerare

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:805 av Carina Ödebrink (S) Parkeringstillstånd för rörelsehindrade personer som förare och passagerare

Carina Ödebrink har frågat mig om jag delar Transportstyrelsens uppfattning att bedömningen om en rörelsehindrad som inte själv kör motordrivet fordon regelbundet och behöver hjälp av föraren utanför fordonet bör grundas på sökandens förmåga att ensam invänta föraren vid målpunkten, med allt vad det kan innebära, och om inte, vad jag avser att vidta för åtgärder för att stärka tryggheten för rörelsehindrade personer som har svårigheter att förflytta sig på egen hand.

Först och främst vill jag understryka att syftet med parkeringstillstånd för rörelsehindrade är att hjälpa dem som har störst behov av nära parkering för att självständigt klara sin vardag. Det är ett undantag från parkeringsreglerna för de personer som behöver det mest. Parkeringstillstånd kan utfärdas både till rörelsehindrade som själva kör motordrivna fordon och till andra rörelsehindrade som regelbundet behöver hjälp av föraren utanför fordonet. Kriterierna för parkeringstillstånd för rörelsehindrade skiljer sig lite åt beroende på om man söker som förare eller som passagerare. Gemensamt för båda är grundkriteriet att tillståndet endast får utfärdas till en rörelsehindrad som har ett varaktigt funktionshinder, som innebär att han eller hon har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand. Vid prövningen av den som är passagerare måste den sökande först uppfylla de grundkriterier som just nämndes. Därefter görs även en bedömning om den sökande regelbundet behöver hjälp av föraren utanför fordonet. Den prövningen bör grundas på sökandens förmåga att ensam invänta föraren vid målpunkten under den tid som det tar för föraren att parkera fordonet, det vill säga den rörelsehindrades tillsynsbehov.

Det är korrekt att Transportstyrelsen uppdaterade sina föreskrifter och allmänna råd om parkeringstillstånd för rörelsehindrade 2016, men det är en missuppfattning att denna uppdatering innebär en betydande åtstramning genom att ytterligare en parameter tillförts som ett allmänt råd till 13 kap. 8 § trafikförordningen. Enligt det allmänna rådet bör bedömningen av om en rörelsehindrad, som inte själv kör motordrivet fordon, regelbundet behöver hjälp av föraren utanför fordonet grundas på sökandens förmåga att ensam invänta föraren vid målpunkten. De allmänna råden som Carina Ödebrink hänvisar till tydliggör endast att om den sökandes svårigheter att förflytta sig beror på psykiatriska tillstånd så bör den grundas på läkarintyg utfärdad av läkare med specialistkompetens i psykiatri.

Jag vill understryka att dessa allmänna råd inte medför någon ändring i sak utan är samma allmänna råd som tidigare, och innebär således ingen åtstramning av reglerna.

Stockholm den 23 april 2024

Andreas Carlson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.