patent i ogiltighetsmål

Skriftlig fråga 2001/02:1014 av Strömbom, Inger (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-10
Anmäld
2002-04-16
Besvarad
2002-04-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 april

Fråga 2001/02:1014

av Inger Strömbom (kd) till näringsminister Björn Rosengren om patent i ogiltighetsmål

Det är angeläget att finna möjligheter att minska den enskilde uppfinnarens kostnader för en patentprocess och skapa möjligheter att upprätthålla sitt patentskydd utan att behöva ingå i en process. I t.ex. Tyskland, Norge och Danmark finns system som innebär att man på administrativ väg hos patentmyndigheten kan begära omprövning av kravens hållbarhet om man blir anklagad för intrång eller om patentets giltighet ifrågasätts. Material, som inte tidigare prövats, läggs fram av motparten och med detta material begär patentinnehavaren omprövning.

Ett system med administrativ omprövning är billigt och snabbt i förhållande till en process, något som är särskilt viktigt för enskilda uppfinnare med små ekonomiska resurser. Enligt uppgift finns ett förslag till lagstiftning för administrativ omprövning av patent i ogiltighetsmål vilande i Regeringskansliet.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra rättstryggheten för uppfinnarna genom att administrativ omprövning av patent i ogiltighetsmål snarast införs i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1014 besvarad av

den 18 april

Svar på fråga 2001/02:1014 om patent i ogiltighetsmål

Justitieminister Thomas Bodström

Inger Strömbom har frågat näringsministern Björn Rosengren vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att snarast införa möjlighet till administrativ omprövning av patent i mål om ogiltighet av patent.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Ett införande av en möjlighet till begränsning av patent i administrativ ordning har många fördelar. Med en sådan ordning skulle patenthavaren på ett enkelt sätt kunna avgränsa patentet mot teknik som upptäcks först efter det s.k. invändningsförfarandet. Härigenom kan patenthavaren i vissa fall undvika att dras in i en kostsam och tidsödande process i domstol om giltigheten av patentet.

År 1999 tillsatte regeringen en utredning, den s.k. Patentprocessutredningen. I utredningens uppdrag ingick det bl.a. att lämna förslag till effektiva handläggningsregler som skapar förutsättningar för en mindre kostsam process för parterna. Utredningen har lämnat sitt betänkande Patentprocessen m.m. (SOU 2001:33) vilket innehåller ett förslag om införande av en möjlighet till administrativ omprövning av patent. Betänkandet bereds för närvarande inom Justitiedepartementet.

Av betydelse för denna fråga är emellertid också den starka harmoniseringen av patenträtten i Europa. Flertalet europeiska stater, däribland samtliga EU-stater, har tillträtt den europeiska patentkonventionen och även harmoniserat sina nationella patentlagar med konventionen. Konventionen ger möjlighet att genom ett enhetligt förfarande ansöka om patent i de konventionsstater som patentsökanden väljer. I slutet av år 2000 gjordes flera ändringar i konventionen. Bl.a. infördes en möjlighet för patenthavaren till administrativ omprövning av patentet med verkan för samtliga länder som patentet omfattar. Konventionens regler om administrativ omprövning kommer inom den närmaste tiden att kompletteras med nya tillämpningsföreskrifter. Regeringen har nyligen tillsatt en utredning (Ju 2002:01, dir. 2002:32) som bl.a. har till uppdrag att lämna förslag till om Sverige ska tillträda den ändrade versionen av konventionen. Utredningen ska lämna förslag till de lagändringar av svensk patentlagstiftning som bedöms lämpliga i samband med ett tillträde. Detta inkluderar sådana anpassningar av Patentprocessutredningens förslag om administrativ omprövning som bedöms nödvändiga på grund av de nya tillämpningsföreskrifterna. Utredningsuppdraget ska vara slutfört den 1 mars 2003.

Frågan om införandet av en möjlighet till administrativ omprövning av patent bereds alltså redan inom Justitiedepartementet. Jag är generellt sett positivt inställd till införandet av en sådan möjlighet. På grund av värdet av enhetliga regler i Europa anser jag dock att utredningens ställningstagande bör avvaktas innan något förslag till lagändring lämnas till riksdagen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.